/ БГНЕС
Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“ - 2018
99116
Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“ - 2018
  • Д-р Петър Цанков е носителят на голямата награда „Джон Атанасов“ - 2018
Голямата награда „Джон Атанасов“ на президента на Република България Румен Радев получи д-р Петър Цанков, пост-докторант по компютърни науки в Швейцарския технологичен университет в Цюрих.
 
С грамоти и сертификати бяха отличени още редица млади учени и изследователи в областта на компютърните науки, със значими постижения в световен мащаб. Те получиха наградите си от държавния глава в Гербовата зала на президентството.

Награди Джон Атанасов 2018
БГНЕС

Награди Джон Атанасов 2018
БГНЕС

В конкурса тази година прави впечатление обществената значимост на разработките и големият брой участници и то с постижения, много от които подкрепени с патенти, заяви в обръщението си към младите учени президентът Румен Радев: "Когато се срещам с държавни глави, с правителствени ръководители и говоря за това, че България е добро място за инвестиции, наред с всички аргументи аз винаги изтъквам още един аргумент. Питам ги да дадат за пример друга страна със 7 милиона души население, с толкова много призови места в областта на математика, информатика, информационни технологии в световни олимпиади и конкурси. Няма такава страна!".
 
Носителят на голямата награда „Джон Атанасов“ д-р Петър Цанков е от Стара Загора, където завършва средното си образование. Продължава образованието си в САЩ и в Швейцария, където работи и досега. Цел на изследванията му е безопасността на изкуствения интелект и на блокчейн технологиите.

Награди Джон Атанасов 2018
БГНЕС

Награди Джон Атанасов 2018
БГНЕС

"Изкуственият интелект се използва вече във всякакви приложения като например в себеуправляващи се автомобили, диагностика и т.н. Целта там е да се гарантира, че този изкуствен интелект всъщност прави това, което му е зададено. Това е един от основните проблеми, по които работя. Другият основен проблем при технологиите е, че буквално милиони долари бяха откраднати през изминалата година поради пробива в сигурността на тези "умни" договори. Ние разработихме различни системи, които автоматично да намират тези пробиви, за да могат хората да ги премахнат преди да загубят тези пари", разказа д-р Цанков.
 
Президентът връчи грамоти и сертификати „Джон Атанасов“ и на подгласниците на победителя - Димитър Лукарски, Мария Георгиева, Иван Иванов и Красимир Кордов. Отличия получиха и млади учени в още няколко: „Ученици и техните преподаватели“, „Дебютен пробив в компютърните науки“ и „Проект с висок обществен принос“.

Награди Джон Атанасов 2018
БГНЕС

Награди Джон Атанасов 2018
БГНЕС