Чуждестранен участник спечели битка между графитъри у нас
Чуждестранен участник спечели битка между графитъри у нас / netinfo
Шестият пореден национален Sprite Graffiti Fest 2008, състоял се в неделя в София показа най-добрите графитъри от цялата страна и чужбина. Участниците се събраха на традиционното място на феста – около паметника на НДК, като го преобразиха напълно легално със своите алтернативни творби.

За първи път в историята на Sprite Graffiti Fest победителят на първо място е чужденец. Това е Ekos_One от Ниш, Сърбия. На второ място журито избра UNL Crew (Велико Търново), а на трето е Mished (Търговище), който участва за втора поредна година на финалите. Специална награда получиха WION (Благоевград).

Сред регистрирания рекорден брой желаещи за участие в предварителната квалификация, избраните финалисти, които се състезаваха в основната графити „битка” бяха: 2SB Crew (София); AGM Crew (Пловдив); CBC (София); CRH Crew (Варна); Ekos_One (Ниш, Сърбия); Empty (FBA Crew) (София); Entro (София); ESP Crew (София/Перник); Fildy (София); KBS Crew (Велико Търново); Mished (Търговище); NKB Crew (София); SRC (Русе); UNL Crew (Велико Търново); WION (Благоевград). С единодушно решение на журито от 2 септември 2008 г. с wild card до финала беше допуснат и Harpo103 (Троян) като 16-ти финалист.

Над 80 индивидуални художника на графити и крюта (екипи от художници на графити) от цялата страна взеха участие в предварителната квалификация на тема „Графити изкуството в движение”, проведена от 8 юли до 31 август. За втори път в историята на феста сред финалистите има и представител на нежния пол.

В рамките на феста за първи път се проведоха паралелни състезания по скейт и екстремни демонстрации, с подкрепата на спортен клуб BAS. 25 от най-добрите скейтъри от цялата страна взеха участие в състезанията. Борбата между тях беше за най-добър трик и най-високо ОЛИ. Виктор Бергер от София взе награда за най-добър трик. Той спечели и трето място за най-добър скейт състезател. Кристиян Евтимов от София се пребори за най-високо ОЛИ. Първо място за най-добър скейт състезател получи Антон Антонов, Юги, от Пловдив, а на второ място остана Лозьо Димитров от София.