Чакат носителя на Вазовата награда за празника на Сопот
Чакат носителя на Вазовата награда за празника на Сопот / БГНЕС

С 4-дневни прояви община Сопот чества своя 11-ти рожден ден, съобщиха от общината. Тя бе създадена на 5 септември 2003 г. с указ на президента Георги Първанов, след отделянето на гр. Сопот и с. Анево от територията на община Карлово.

Празникът започва тази вечер с детски пленер. Десетки ученици от района ще рисуват красивите възрожденски къщи в града на Вазов в Етнографския и занаятчийски център.

След футболния турнир утре, на който ще се състезават детски отбори от София, Пловдив, Стара Загора и Сопот, започва първото издание на празника на меда и билките. Той се организира съвместно между общината и дирекцията на национален парк „Централен Балкан".

В четвъртък е предвидена национална среща на тема „Сатириците - санитари на човешката природа", организирана със съдействието на редакция „Хумор и сатира" на БНР. Тя ще се проведе сред автентичните декори на историческото Радино училище, описано от Вазов в „Под игото". В срещата ще участват едни от най-добрите български писатели сатирици: Борис Арнаудов, Митко Новков, Димитър Бежански, Калин Калинов, Виктор Самуилов, представени от Вели Чаушев. Денят ще завърши с шоуто на Николай Урумов „Политическа сатира".

За празника на община Сопот 5 септември се очаква да дойде тазгодишният носител на Вазовата литературна награда Георги Господинов. Поради лични ангажименти в Швейцария той не можа да участва на тържествата за рождения ден на Вазов 9 юли. Господинов ще засади традиционното иглолистно дръвче на площада „Иван Вазов", а по-късно ще участва в традиционната среща разговор с носителя на Вазовата награда от 17.30 часа в библиотеката на сопотското читалище. Тържестената церемония по връчването на националния литературен приз е насрочено за 19 часа.

Тогава кметът на община Сопот Веселин Личев ще връчи званието „Почетен гражданин на Сопот" на доц. Иван Налбантов и ще обяви решението на комисията да се подпомогне издаването на книга на местен автор.

Празничните прояви ще завършат с пиесата „Животът - това са две жени" от Стефан Цанев, представена от трупата на Младежкия драматичен театър „Матей Икономов" в Сопот, и концерт на открито на Илка Александрова.

Други новини от Пловдив