Център за развитие на социалния капитал ще прави фондация Европейска София
Център за развитие на социалния капитал ще прави фондация Европейска София / Снимка: Sofia Photo Agency, Kaмелия Атанасова

Център за развитие на социалния капитал е първият проект, по който работи фондация "Европейска София", беше съобщено при представянето на фондацията в Националния пресклуб на БТА. Неправителствената организация ще търси съдействието на Столичната община при осъществяването на проекта, както и при бъдещата си дейност.

Създаването на туристически информационен център, представянето на различни видове туризъм в София са сред задачите, стоящи пред фондация "Европейска София".

Приемането на Закон за София след широко обществено обсъжда е една от целите, които сме си поставили, заяви председателят на УС на фондацията Иван Хиновски. Той посочи, че ще се лобира за включването на законопроекта в програмата на парламента за идващата година.

Според "Европейска София" с използването на дипломни проекти на студентите по ландшафтна архитектура и с финансирането им зелената система на София ще придобие по-европейски вид.

От фондацията ще разработят проекти за мониторинг на пестицидите в храните, продавани в магазините и пазарите на София, както и на вредните емисии и праховите частици в софийския въздух. От "Европейска София" имат намерение да организират конференция с международно участие във връзка с употребата на технология за преработването на твърди битови отпадъци без изгаряне. Според Емил Горанов - член на Контролния съвет на фондацията, промишлените отпадъци, генерирани в Столичната община, трябва да се продават чрез борсата за повторна употреба. Фондация "Европейска София" ще работи и за намаляване на употребата на полиетиленови пликове. Друга посока, в дейността на фондацията ще е проектът "Всеки човек в живота си трябва да засади поне едно дърво".

Според Искра Радева - член на УС на фондацията, ще се работи и за популяризиране на театъра, класическите концерти и операта сред младежите между 10- и 15-годишна възраст. Част от произведенията, които се изучават в училище, се представят в софийските театри, припомни Радева. "Европейска София" съвместно с Младежкия театър ще осигури достъп на децата от социалните домове до постановките на театъра, съобщи тя.

Фондацията има намерение да работи и по проекти в областите на енергийната сфера и на транспорта.