/ https://iffr.com/en/2019/films/dreissig
48-ото издание на Международния филмов фестивал в Ротердам ще се проведе от 23 януари до 3 февруари 2019. Във втория по големина град в Холандия ще бъдат представени над 500 филма от 50 различни държави. Сред тях намираме и българска следа.

Филмът Dreissig (Thirty) на младата българска режисьорка Симона Костова от Бургас ще получи своята световна премиера именно на фестивала, който е един от най-известните форуми за алтернативно кино.

Лентата е с номинация в категория Bright Future, която е посветена на „новоизгряващи филмови таланти със собствен стил и визия“, уточняват от Международния филмов фестивал в Ротердам.

Dreissig проследява 24 часа от живота на група приятели в култовия берлински квартал Нойкьолн. Във филма са засегнати отношенията и проблемите на младите хора в навечерието на своите 30.

Филмът е продуциран от Германската филмова и телевизионна академия в Берлин.
Симона Костова е родена в Бургас. Тя започва професионалния си път в София, където учи актьорско майсторство и участва в няколко театрални представления. Докато работи като актриса тя започва да се интересува от режисура. През 2009 година заминава за Берлин, където през 2010 започва да учи режисура в Германската филмова и телевизионна академия в немската столица.

Dreissig е дебютният ѝ филм, който ще получи своята световна премиера по време на Международния филмов фестивал в Ротердам в началото на 2019.