Белоградчишките скали - резерва за новите седем природни чудеса на света
Белоградчишките скали - резерва за новите седем природни чудеса на света / снимка: Sofia Photo Agency

Белоградчишките скали не се класират сред избраните от специална комисия 28 финалисти в класацията за новите седем природни чудеса на света. Българският феномен попада в резервния списък. Това съобщи пред Дарик кметът на Белоградчик Емил Цанков. По първоначална информация на втори етап продължаваха първите 77 кандидата, засега няма яснота защо правилата са променени и в надпреварата остават 28 природни феномена. Ето какво каза още Цанков:

Белоградчишките скали са на пета позиция в резервния списък с опция за гласуване по телефона. На практика това означава, че шансовете да продължим напред в кампанията не са изчерпани.

Но нали правилата бяха такива: след първия етап, който завърши на 7 юли, продължават първите 77 природни обекта.

Това, което е обявено днес, е, че от резервния списък ще има възможност да влязат седем, като възможността това да се случи е ако съответно някое от чудесата бъде подкрепено чрез гласуване, което е единствено по телефона.

От самото начало ли беше ясно, че така ще се развият нещата?

Не, не беше ясно от самото начало.

Вие свързахте ли се с организаторите, имате ли повече информация защо се случва това?

Все още не сме получили такава информация. Ще изпратим писмо до организаторите, за да разберем на практика защо точно по този начин са се развили нещата и на основата на какви критерии са избрани тези 28 обекта, при условие, че все пак Големият каньон бе след нас и не само след нас, а и след други три, които бяха пред България и Белоградчишките скали, а именно обекти в Сърбия, Перу и Мексико, от които също нито един не попада в топ 28.