Аферата „Лазарова – Христов” вече и на книжния пазар
Аферата „Лазарова – Христов” вече и на книжния пазар / netinfo

Заглавието на тази публикация всъщност е игра на думи. Богдана Лазарова и Николай Христов са двама колеги от Дарик, които вече повече от година правят предаването „Афера” – едно от най-слушаните по Дарик и единственото за разследваща журналистика в радиоефира на България.

За времето от 1 февруари 2006 година до сега Богдана и Николай са направили повече от 40 разследвания. 28 от тях – най-интересните – вече са събрани в книга, носеща заглавието „Афера”. Премиерата й ще бъде в четвъртък в културен център “Orange” в столицата.

В книгата, издадена от университетското издателство „Свети Климент Охридски”, ще можете да прочетете колко милиарда е изнесла Държавна сигурност зад граница от скрит транзит, кой и как „приватизира” Българската търговско-промишлена палата, кой и защо свали Иван Тодоров – Доктора от сцената, как се източват 200 милиона долара от Българския морски флот, какви са истинските пари, фирми и имоти на братята Маргини в България и по света, как “Софияленд” се оказа пощенска кутия на СИК за пране на пари, колко руски атомни бомби са направени с български уран от секретните 48 уранови мини в България, къде можем да си купим полоний 210 за 69 долара, кой стои зад новата престъпна групировка “Монопола” и защо тя води нарковойна във Варна.

В предговора към „Афера” проф. Веселин Димитров отбелязва, че разследванията на Богдана Лазарова и Николай Христов са сериозни и отговорни, а не примитивни сензации, откровени лъжи и заблуди. Според Димитров в българския радиосвят Националното Дарик радио с поредицата предавания “Афера” / събрани вече и в книга / несъмнено е пример за подражание. Книгата “Афера” е декларация за носене на отговорност и предизвикателство към съвестта на гражданското общество в България, отбелязва проф. Веселин Димитров.

В превод от френски „affaire” означава „работа”, а книгата „Афера” представя точно работата на Богдана и Николай. Но в тези разследвания слушателят, а вече и читателят, може да открие истинския смисъл, който думата „афера” е придобила – на заплетена и нечиста работа, на непочтена проява от търговски или политически характер с широк отзвук в обществото.

На кратко за Богдана Лазарова и Николай Христов:

За разследванията си в предаването “Афера” и за цялостната си работа в Дарик през 2006 Богдана получи наградата “Глас на годината на Дарик радио”. Година преди това беше номинирана и за наградата “Черноризец Храбър”. Номинацията й беше за разследването за българските документи по атентата срещу Папа Йоан Павел Втори.

Николай Христов е роден във Варна и може би и заради това не спира да се рови в подземния свят на морския град. Трябва да се признае, че не е никак лесно да се пише за престъпността там, защото по данни на полицията (спомнете си и българския филм “Комбина”) първите опити за трафик на наркотици във Варна датират от края на 70-те години на миналия век.