257 чуждестранни студенти ще учат в Американския университет
257 чуждестранни студенти ще учат в Американския университет / снимкa: Sofia Photo Agency

257 студенти от 25 държави пристигат в Американския университет в България (АУБ), за да получат образование и диплома, призната в цял свят. 37 от тях са студенти, възползващи се от програми за обмен или прехвърлили се от други университети.

Това е „най-международният” випуск, приеман някога в Американския университет в Благоевград – 54% от пристигащите студенти са чуждестранни. Студентът от най-отдалечената точка на света идва от Зимбабве, Африка, а за първи в АУБ ще учи и канадец. Останалата част от тях идват от страни като: Русия, Беларус, Грузия, Албания, Македония, Босна и Херцеговина, Молдова, САЩ. Всички първокурсници са получили финансова помощ от университета, а размерът се определя от успехът им на теста SAT и материалното състояние на семейството им, 27% от тях получават и стипендии в допълнение към финансовата помощ.

Преподавателският екип пък се увеличава с девет нови преподаватели – от България, САЩ, Великобритания и Нова Зеландия. От 25 до 31 август в университета се провежда Седмица за ориентация на новите студенти, през която те се опознават, посещават административните офиси, библиотеката, спортните съоръжения и компютърните зали, а техни колеги от по-горни курсове им показват най-интересните места в Благоевград.

На първокурсниците ще бъде предоставена и възможността да се регистрират за избраните от тях учебни курсове, седмица преди останалите студенти. Новата академична година за студентите на Американския университет в България ще започне на 1 септември 2008 г.