14 ноември - Световен ден за борба с диабета
14 ноември - Световен ден за борба с диабета / DarikNews.bg, архив

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. 460 000 души в България живеят с диабет, а 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

На фона на стряскащата статистика на 14 ноември от 10.00 до 14.00 ч. във фоайето на Поликлиниката на ВМА в столицата, всеки желаещ ще може да си направи безплатно изследване на кръвна захар и ако е необходимо - консултация със специалист-ендокринолог. Кампанията е под мотото: „Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! Може да избегнеш застрашаващи живота усложнения!"

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).
Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.