14 млн. деца в ЕС са със свръхтегло
14 млн. деца в ЕС са със свръхтегло / netinfo

Резултатите от изследване, направено в град Варна сред 400 деца със свръхтегло сочат, че 42 на сто са имали повишено кръвно налягане, 41 на сто - повишена кръвна захар и 18 на сто - повишено ниво на холестерола. Според проф. д-р Валентина Цанева това са бъдещите диабетиции хипертоници.

В страната със затлъстяване са 22% от мъжете и 17% от жените. При децата около 14% са със свръхтегло, а 7% от децата са със затлъстяване. Според данни на Европейския съюз свръхтеглото и затлъстяването се превръщат в епидемия в Европа.

Разпространението на затлъстяването се е увеличило 3 пъти през последните две десетилетия. Половината от всички възрастни и 1/5 от децата в страните на Европейския регион са с наднормено тегло. От тях 1/3 са вече със затлъстяване и броят им бързо нараства. Експертите са изчислили, че 14 млн. деца в ЕС са със свръхтегло, а 3 млн. - със затлъстяване. В ЕС предстои да се вземат мерки, ограничаващи рекламата на хрании напитки за деца, богати на мазнини и захар, каза Стефка Петрова, национален консултант по хранене.