113 серопозитивни са регистрирани от началото на годината в страната
113 серопозитивни са регистрирани от началото на годината в страната / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От началото на тази година в страната са регистрирани 113 нови случая на заразени със СПИН, съобщи днес във Варна д-р Тонка Върлева, началник на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към здравното министерство. Най-много от тях - 58 души, са от София.

Върлева посочи, че 90% от новооткритите болни са се заразили при сексуален контакт. По думите й преди години инфекцията се е предавала най-често при употреба на инжекции от наркомани. Засегнатите от болестта мъже са четири пъти повече от жените, допълни Върлева. Според нея в 42% от случаите болестта е била предадена при хомосексуален акт. Според статистиката 40% от новозаразените са между 35 и 45 години, а 27% са младежи до 27 години.

Върлева отчете още, че от 1986 г. в страната от СПИН са починали над 900 болни. Националната програма за борба с болестта е от 1998 г. и благодарение на прилагането й и на трикомпонентната терапия животът на болните се удължава средно с 25-30 години, посочва БТА.

Тонка Върлева постави днес във Варна началото на националната лятна антиСПИН кампания. Нейната основна цел е информиране на младите хора как да се предпазят от тази болест и промотиране на безопасния секс и отговорното партньорство. За пръв през тази година кампанията ще обхване не само 28-те областни центъра в страната, но и 105 от по-малките общини.

По план ще бъдат разпространявани информационни и образователни материали, а в началото на учебната година ще се проведат и серия обучения на връстници от връстници. В рамките на кампанията ще бъдат извършвани по график и безплатни и анонимни консултации и изследвания за ХИВ.