Първият чернокож президент на САЩ влиза в Белия дом
Първият чернокож президент на САЩ влиза в Белия дом / снимка: БГНЕС

Демократът Барак Обама ще встъпи в длъжност като президент на САЩ. Той е най-младият от президентите, които някога са ръководили Америка и е първият афро-американец, който заема този пост. Церемонията по встъпването в длъжност на Барак Обама струва 150 милиона долара като по-голямата част от тази сума е от частни дарения. Едни от най-сериозните дарители са фамилията Рокфелер, холивудският режисьор Стивън Спилбърг, както и управителите на „Гугъл" и „Майкрософт".

Според последните социологически данни 79% от американците вярват, че президентският мандат на Барак Обама ще бъде изключително успешен и че той ще успее да измъкне страната от икономическата криза в следващите 2 години. Ето какво каза демократът в първата си реч като новоизбран президент на САЩ пред близо 100 хиляди свои привърженици в Чикаго.

„Ако тук все още има някой, който се съмнява, че Америка е държава, в която всичко е възможно, който все още се чуди дали мечтите на нашите предци са живи, който все още поставя под съмнение силата на нашата демокрация – тази вечер дава отговор на тези въпроси. Тази вечер заради това, което вие направихте на тези избори. Промяната в Америка настъпи!”

Демократът ще положи клетва като президент на САЩ с ръка върху Библията на Ейбръхъм Линкълн. За церемонията на Капитолийския хълм са раздадени 240 хиляди безплатни билета като дори и да завали, публиката няма право да носи чадъри. След това Обама и съпругата му ще се отправят по Пенсилвания авеню към Белия дом.