Вили Лилков представи идеите си за запазване на народните художествени занаяти
Вили Лилков представи идеите си за запазване на народните художествени занаяти / снимка: БГНЕС, архив
Вили Лилков представи идеите си за запазване на народните художествени занаяти
82125
Вили Лилков представи идеите си за запазване на народните художествени занаяти
  • Вили Лилков представи идеите си за запазване на народните художествени занаяти

Да се проучат възможностите за създаване на Етнографски комплекс в София, който да привлича туристи и софиянци и да служи за изнесено обучение на учениците. Това предлага в предизборната си програма кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София проф. Вили Лилков.

Заедно с водачите на листата за общински съветници Трайчо Трайков и Прошко Прошков той посети Националната занаятчийска камара, където разговаряха с представители на организацията и се запознаха с техните проблеми.

По време на срещата председателят на Софийската занаятчийска камара стилист Кръстю Капанов благодари за подкрепата към занаятчиите, оказвана и до момента от Вили Лилков като общински съветник.

Кандидатът на Реформаторския блок за кмет на София Вили Лилков заяви намерението си да работи за съхраняването и популяризирането на народните художествени занаяти и представи някои от идеите си.

„Предвидил съм в програмата си, че ще се проучат възможностите за създаване в София на Етнографски комплекс. Това е много важно, защото в София някак си няма отношение към занаятчийството, все едно, че то и е привнесено. А София има много дълбоки традиции в златарството, ковачеството. Така, че това е задължение на града", посочи Лилков.

Той обясни, че винаги е подкрепял занаятчиите, защото те са най-десните хора.

„Десният човек е този, който разчита на себе си, разчита на труда си, разчита на двете си ръце. И нещо повече, върху него обикновено лежи цялото му семейство. Той не работи за себе си, той издържа цели фамилии. И нещо много важно, което е много характерно за десните и консервативните хора - те предават тези традиции, това са ценности. А дясното държи на ценностите. Когато един човек съчетава в себе си умението да контролира живота си, да бъде отговорен за него, да практикува традиционните ценности и да ги предава, това е истинският десен човек. И тези хора трябва да бъдат подкрепяни, защото те са стожерите на обществото. Всичко останало е преходно. Занаятът, традицията е нещо, което е вечно. Затова държим особено на занаятчиите", посочи Вили Лилков.

Кръстю Капанов допълни, че подкрепата на занаятчиите на практика е инвестиция, защото занаятчийството е малкият и среден бизнес, основата на всяка една държава.

Членовете на Занаятчийската камара представиха пред кандидатите на Реформаторския блок за кмет и общински съветници и някои от проблемите си. След срещата проф. Вили Лилков заяви, че занаятчиите трябва да бъдат подкрепени при разрешаването и на тези проблеми.

„От една страна занаятчиите имат проблеми със законодателството, защото години наред се борят Законът за занаятите да прилича на европейските закони. За съжаление в последните години парламентът рязко оряза възможностите на занаятчиите и за развитие на занаятчийството. От друга страна Столична община не проявява интерес към занаятчийството. Аз съм се опитвал в много от годините като съветник да им помагам за отделни прояви - за панаира на занаятите, за Великденски и коледни събития. Столична община трябва да се обърне много сериозно към занаятчиите", посочи Лилков.

Той каза още, че има идея панаирът на занаятите, който се възражда след няколкогодишна пауза, да се превърне в европейски панаир на занаятите. Според него 2019 година, когато България ще е председател на Съвета на Европейския съюз предоставя тази възможност.