нба
нба / Gulliver/Getty Images
От 1986 г. всеки новак в НБА е длъжен да премине през т. нар. Rookie Transition Program, 4-дневна програма с инструктаж как да се адаптират към новата реалност, съобщава „Марка“. Лагерът е полезен и уникален не толкова с указанията за професионалните задължения на новобранците на терена, но най-вече как да се справят извън игрището – какво да правят с парите, които валят в най-голямата баскетболна лига в света, как да ги инвестират. Информират ги за специфичните закони в отделните щати, за подходящото поведение в обществото. И най-вече за един от основните потенциални проблеми на момчетата и младите мъже, превърнали се прекалено бързо в големи звезди. Оказва се, че много от тях, особено родените в САЩ, са прекалено незрели с детинско поведение.

Затова и играчите, които идват в НБА от Европа, са потресени, че се налага да слушат лекции по толкова елементарни теми. Но за американските играчи те се оказват крайно необходими: сексуалното здраве и хигиена, интимните връзки, използването на предпазни средства и последиците от пренебрегването им.

Историята на НБА е богата с примери на звезди с безбройни връзки с жени, с десетки извънбрачни деца, с последвали проблеми за признаване на бащинство и съответните издръжки, които могат да достигат милиони долари. Накрая големите деца, каквито се оказват баскетболистите, фалират, с малки изключения.

Продадоха на търг маратонки на Майкъл Джордан за 560 000 долара

„Може би в момента извънбрачните деца са повече от картотекираните играчи в НБА“, заяви в края на 90-те години на миналия век известен агент, на когото се налагало да посвещава по-голямата част от времето си да оправя проблеми с бащинство, отколкото с договарянето на нови контракти за клиентите си.

Един показателен пример е крилото Джейсън Кафи, спечелил 2 шампионски пръстена с Чикаго Булс на Майкъл Джордън през 1996 и 1997 г. Той се сдобил с 10 деца от 8 различни жени само за 9 години.
 

нба
Gulliver/Getty Images



Покрай адвокатските хонорари и жалбите за бащинство, през 2007 г. той обяви фалит, неспособен да изплаща издръжките на своите наследници.

Същото сполетява и Лари Джонсън, въпреки, че през 1993 г. той подписва най-сочния договор в историята на НБА дотогава: 84 милиона долара за 12 г. с Шарлот Хорнетс.
 

нба
Gulliver/Getty Images



През 2015 г. крилото, един от играчите, на които извънземните отнемат силите в прочутия филм „Космически забивки“, призна, че е невъзможно да плаща издръжките на петте си деца от 4 различни партньорки.

Кени Андерсън, неудържимият левичар, блеснал с Нетс, преди да смени още 7 отбора в НБА и да се озове в литовския Жалгирис, през 2005 г. също обяви, че е фалирал, въпреки, че общата сума само на заплатите му достига 63 милиона долара през цялата му кариера.
 

нба
Gulliver/Getty Images



Но и тя се оказва недостатъчна да издръжката на 8-те му деца от 5 жени. Първата му дъщеря се ражда, когато той е в Университета Джорджия Тек.

Горните трима, както и безброй други в НБА, си нямат и понятие за законите. А това незнание им струва милиони. Защото в някои от щатите издръжката за децата достига до 20% от приходите на таткото, докато наследникът му не навърши 18 г., но може да надхвърлят и 20-те процента. Някои съдии присъждат фиксирана сума, както в случая с Гари Пейтън за сина му Гари Пейтън-младши и неговата майка от 1992 г. Когато впоследствие той подписва нов договор за 87,5 милиона долара, месечната издръжка достигнала до 210 000 долара.

Двубоите от НБА ще се доиграят в „Дисни”

Нежеланото бащинство и проблемите свързани с него неизбежно се отразяват негативно на формата на баскетболистите. Шон Кемп, изключителният реализатор на Соникс, на 28-годишна възраст е имал 7 деца от 6 жени. В края на кариерата му вече се говорело за 11 деца от 9 жени.
 

нба
Gulliver/Getty Images



В средата на един сезон формата му толкова рязко се сринала, че изглеждал като съвсем различен играч след прекъсването за Мача на звездите. Носели се слухове,че това се дължи на проблемите му с алкохола, но в Сиатъл били наясно, че сривът е причинен от многобройните му задължения към неговите наследници и издръжката на децата. Уточнява се, че Шон Кемп, по изключение, поддържа връзка и добри отношения с децата си.

Но извън всякакви класации е Калвин Мърфи, високият 1,75 м плеймейкър, най-ниският баскетболист в Залата на славата. Той изкарва цялата си кариера в Рокетс – първо в Сан Диего, после в Хюстън. Извън броя на мачовете, точките, пресечените пасове и асистенциите, в неговия случай има и друга уникална статистика – той е баща на 14 деца от 9 партньорки. През 2004 г. дори е обвинен в сексуално посегателство от една от щерките си, но впоследствие е оневинен.

В съдебната зала е привикана и легендата Карл Малоун, защото на 20-годишна възраст от него забременяло 13-годишно момиче. Пощальона, както е познат още Малоун, категорично отричал детето да е от него. За негов късмет не последвали съдебни усложнения, макар че по-късно ДНК-тест доказа, че именно той е таткото. Малоун сключва споразумение със семейството на майката за изплащането на сума, която така и не става известна. Същото се повтаря и с близначките от друга жена. Звездата на Джаз има общо 7 деца от 3 различни жени, колкото и легендата на Булс Скоти Пипън (от 4 жени).

От сегашните играчи в НБА се откроява Дуайт Хауърд с 5 деца от 5 майки, макар че е ерген. Бащинството му е признато едва след ДНК-проби.
 

нба
Gulliver/Getty Images



Той обаче показа, че е отговорен баща – в разгара на пандемията COVID-19 всичките му деца бяха при него в ранчото му в северната част на Джорджия.

(Превод и редакция: DarikNews.bg)