/ Thinkstock/Getty Images
Британецът Джеймс Уонъртън, който страда от заболяване, при което сетивата се преплитат, описа какви вкусови усещания предизвикват у него големи музикални хитове от миналата година, съобщи в. "Дейли мейл".

Песента на Джъстин Бийбър "Love Yourself" например има вкус на варен яйчен белтък, но и на бонбони виолетки. "Pillow Talk" на Зейн Малик му напомня на шунка и марципан, а "Hello" на Адел - на ластичета, пъпеш и портокалови семки. "One Dance" на Дрейк е с вкус на компот от ананас, а "Cheap Thrills" на Сиа - на кетчуп, черен шоколад и снакс.

За Джеймс Уонъртън хитът "Work" на Риана има вкус на задушен ревен, зелени плодови бонбони, шунка и сини сливи. "Closer" на "Чейнсмоукърс" предизвиква усещане за препечена филийка с масло, пушена шунка, ябълка и захаросан портокал в шоколад.

Джеймс Уонъртън страда от синестезия - неврологично заболяване, което свързва сетива, активиращи се обикновено поотделно. При него са свързани слухът и вкусът.

"Откакто се помня, неволно усещам вкусове и текстури, когато слушам музика“, обясни той. „Вкусовите усещания идват както от инструментите, така и от звука на текстовете. Те са много реални, не са само асоциации. Вкусовете идват един след друг, като флуоресцентна лампа, която непрекъснато се включва и изключва".

Вижте още:

Музиката променя вкуса на бирата
БТА