Смяната на сезоните провокира в някои хора състояние, наречено сезонна депресия. Изведнъж те стават нещастни, непрекъснато са без настроение, нищо не им се прави, нямат желание за нищо. Вижте защо страдаме от сезонна депресия:

Обикновено сезонната депресия започва късна есен и продължава и през зимата. Понякога обаче се чувствате депресирани не само тогава, но и късна пролет, както и в ранно лято, защото сте разбрали, че няма да ви дадат отпуска.

Лекар изреди симптоми на депресията

Причините за сезонната депресия не са напълно ясни от биологична гледна точка, макар че основната теория е свързана със скъсяването на деня. От една страна - това може да повлияе на биологичния ви часовник, а от друга – нивото на серотонин, хормонът на щастието спада заради липсата на достатъчно слънчева светлина. Мелатонинът е основен фактор за настроенията ни и се предполага, че той също се влияе от промяната на сезоните.

депресия
netinfo

Има хора, при които сезонната депресия носи сериозна опасност. При хората с психически и биполярни разстройства смяната на сезоните може да влоши състоянието им. А какво се случва с хората на север, при които няма изобщо сезони? Нищо чудно, че в скандинавските държави нивото на самоубийства е толкова високо.

А как да се справите със сезонната депресия? Затова трябва да се обърнете се към специалистите.

И още за депресиите:

Откриха нов метод за лечение на депресия

Пет начина да предотвратим депресията след отпуск (ВИДЕО)

Разкриха защо депресията се отразява различно на мъжете и жените

Жените между 25 и 45 години най-често страдат от сезонна депресия

Психолог разказа как да се спасим от депресията при смяна на сезоните