депресия
депресия / ThinkStock/Getty Images
След края на лятото и застудяване на времето, много често хората изпитват затруднение да се настроят отново на работна вълна и това ги кара да се чувстват зле. Повече за това какво представляват есенно-зимните депресии и как да се справим с тях ни разказа в интевю психологът доц. д-р Милена Бръчкова.

Иванка Тръмп разкри, че е страдала от следродилна депресия (ВИДЕО)
 
Доц. Бръчкова, какво представлява есенно-зимната депресия? Има ли определена характеристика и различава ли се от другите видове депресии?
В края на лятото, когато вече се сбогуваме с топлите летни дни край морския бряг или планината, когато се връщаме към забързаното градско ежедневие и дните започват да стават все по-къси, мрачни и дъждовни, а пък нощите – все по-дълги и студени, голяма част от хората стават подтиснати и меланхолични. Това са първите признаци и симптоми на състоянието, което наричаме сезонна или есенно-зимна депресия. Трябва да подчертаем, че това е нещо различно от болестното състояние на истинската клинична депресия. Сезонната депресия се характеризира с подтиснатост, меланхолия, лошо настроение, апатия, липса на енергия, бърза уморяемост, понижена концентрация, безсъние нощем и сънливост през деня и т.н. Апетитът нараства, особено към сладки неща, и оттам се увеличава и теглото. Това състояние не включва тежки признаци на постоянна дълбока тъга, няма преживяване на силни страхове и мисли за самоубийство, които са характерни за клиничната депресия. Тоест при есенно-зимната депресия не става въпрос за болестно състояние, а за необходимост от пренастройване на организма и адаптация на биологичния ни часовник към смяната на сезоните и към промените на денонощния ритъм на активност. Това състояние не е типично само за нашето съвремие. Още в миналото, един от първите психиатри от края на XIX век – началото на XX век Емил Крепелин е писал за „печалните хора на зимата”.

Пет начина да предотвратим депресията след отпуск (ВИДЕО)
 
Кои са основните причини за сезонната депресия?
Като основни физиологични причини, днес вече знаем, че това са намаляването на слънчевата светлина, по-голямата продължителност на нощта и липсата на достатъчно витамин Д. Малките часове слънчева светлина водят до намаляване на синтеза на серотонин, наречен „хормон на щастието”. Освен това по-дългите нощи карат тялото да произвежда по-големи количества от хормона мелатонин и това е причината хората да се чувстват по-сънливи и замаяни. Социалните причини допълват картината – настъпващи страхове от финансови затруднения, сметки за отопление, все по-чести заплашителни информации в медиите за застрашителна грипна вълна и т.н. Тоест натрупва се напрежение в хората, водещо до дистрес и провокиращо депресивни състояния.
 
Диагностицират депресия по снимките в Инстаграм

Кои хора са най-податливи и най-лесно могат да изпаднат в депресия?
Първоначално се забелязва, че са засегнати хората, които живеят в по-отдалечените от екватора райони, тоест там където продължителността на естественото слънчево греене е по-кратка. Напоследък, под влияние на социални и  икономически фактори, все повече хора започват да страдат от сезонна депресия в развитите икономически райони на света. Доказано е, че жените са много по-податливи на депресивни състояния, отколкото мъжете. Причините са комплексни – хормонални, биологични, емоционални. Най-често жените между 25 и 45 години са склонни да изпаднат в депресивни състояния. Напоследък като тенденция се откроява нарастване на броя на мъжете, засегнати от сезонна депресия, както и намаляване на възрастта, тоест все повече млади хора в следучилищна и студентска възраст са склонни към депресия.
 
Бихте ли дали съвети на нашите читатели относно това как да се предпазят от подобно състояние?
Тъй като повечето прояви са свързани с това, че започваме да прекарваме повече време на закрито, спим повече, движим се по-малко, точно там трябва да съсредоточим усилията си, за да се предпазим от депресивни прояви. Ранно ставане, физическа активност, спорт, фитнес, разходка  - дори само 10-15 минути на чист въздух има много тонизиращо въздействие, повече естествена светлина – това са основните неща за справяне с депресията. Разходката в един дори облачен зимен ден носи около 1000 до 2000 лукса, докато в офиса или вкъщи човек получава около 300 до 500. Специалистите предлагат терапия с цветна светлина, която включва създаване на индивидуална цветова смес, ежедневно прекарване под въздействие на терапевтични лампи от половин до 2 часа. При по-леки случаи на подтиснатост, светлинните терапевти съветват да се заобиколим с ярки жълти, оранжеви и червени предмети. Освен това, психолозите много често съветват да променим начина си на хранене, защото производството на серотонин и допамин се стимулира от въглехидрати и затова трябва да включим в менюто си въглехидратни продукти. Добре е това да бъде калоричен кафяв ориз или овес, тъй като техните въглехидрати се усвояват по-бавно. За повишаване нивото на витамин Д, добри източници са прясна риба, зърнени храни, прясно и кисело мляко. Освен това е важно да се набавят Омега 3 мастни киселини и да се ограничи захарта. Много хора използват билки, които са типични при разстройство на нервната система и значително могат да подобрят състоянието. Това са маточина, валериана, хмел, жълт кантарион и други. Социалните психолози акцентират много и на социалните контакти, срещите, забавленията с приятели, хобита – всичко, което може да ни донесе удоволствие и разтоварване.
 
Можем ли да обобщим, че есенно-зимната депресия не може да прерасне в нещо повече като физическо заболяване или мисли за самоубийство, а е просто сезонно състояние, което ще отмине?
Точно така. Есенно-зимната депресия не е заболяване, тя е състояние на сезонна меланхолия и апатия и не бива да се смесва с клиничната депресия, чиито основни симптоми са дълбока тъга, емоционална празнота, отчаяние, мисли за смърт. Разбира се, и в сезонните депресии ги има симптомите на загуба или наддаване на тегло, забавеност на мислите и движенията, липса на мотивация, летаргия, но при клиничната се среща състояние на гняв, раздразнителност с редуване на епизоди на еуфория и хиперактивност. В началото, когато клиничната депресия има временни и епизодични симптоми, тя може да бъде сбъркана със сезонна, но когато симптомите не отшумяват, зачестяват и тревожното състояние стане постоянно и ежедневно, тогава наистина говорим за клинична депресия и трябва да бъде потърсена помощ от специалист.