/ Gulliver/Getty Images
Смята се, че принцеса Даяна е била една от най-непостоянните и загадъчни личности в историята на британското кралско семейство. И това е вярно - до известна степен.

През 1991 г., десет години след брака й с принц Чарлз и пет години преди развода на принцесата, журналистът Андрю Мортън се обажда на близкия приятел на Даяна д-р Джеймс Колхърст, за да я интервюира в двореца Кенсингтън.

Материалът за интервюто е в основата на бестселъра на Мортън от 1992 г. „Даяна: Нейната истинска история“, голяма част от който никога не се излъчва. Книгата е в основата на двучасов документален филм „Даяна: по нейни собствени думи“. В лентата принцесата на Уелс се появява честна, безстрашна и отразява своите победи, грешки и трудности. Лейди Даяна обаче признава и някои свои модни грешки. 

За първата си поява като годеница на принц Чарлз Даяна залага на шеметна черна рокля от тафта с голи рамена.
 

„Мислех, че е добре, защото момичета на моята възраст носеха тоалети като този“, спомня си тогава принцесата. "Изобщо не разбрах, че гледат на мен като на член на кралската фамилия.. Спомням си как влязох в офиса на бъдещия си съпруг и той каза: „Няма да се появиш в това, нали?“.

И аз отговорих: "Да, аз отивам с това". Тогава Чарлз й обяснил подробно, че според протокола на всяко кралско семейство кралските особи носят черно само в дни на траур. 
 

„Тази вечер научих урок по мода“, казва принцесата пред Мортън. Въпреки това обаче същата вечер Даяна се появява в пищно изрязаната рокля на Emanuels. 

Лейди Ди обожава пищността на черното и нарушава модния протокол на всички принцеси поне пет пъти, появявайки се в черно.