/ iStock
Дънки от ерата на "златната треска" бяха продадени на търг в американския град Рино, съобщава „Лос Анджелис Таймс”. Според изданието те са намерени в сандък от парахода SS Central America, потънал през 1857 г. край бреговете на Северна Каролина. Организаторите на търга нарекоха белите панталони с пет копчета най-старите в света.

 
Дънките са били продадени за $114 000.

Депутат получи забележка, че носи скъсани дънки в парламента (СНИМКА)

Отбелязва се, че експертите все още имат разногласия дали тези дънки принадлежат на марката Levi's, тъй като те са с 16 години по-стари от първия чифт, официално произведен от Levi Strauss & Co през 1873 г. В същото време е известно, че собственикът на марката Леви Щраус по това време е бил търговец на едро на галантерия, така че намереният елемент от сандъка може да е ранна версия на първия модел дънки.

От потъналия кораб също бяха извадени златни монети и слитъци, които впоследствие бяха обявени за продажба за $103 200.

 
Довиждане, тесни дънки: Широките дънки отново са на мода

През октомври дънките Levi's, произведени през 1880-те години, бяха продадени на търг в САЩ за $70 90. Дънковите панталони са случайно открити преди много години в мина по време на добив на злато. Според описанието на партидата споменатите панталони се считат за едни от най-старите дънки на марката, намирани някога.

142-годишната находка е запазила качеството си и все още може да се носи.
БГНЕС