/ Gulliver/Getty Images
Официалният рожден ден на кралица Елизабет Втора се отбелязва днес с нова церемония, създадена заради ограниченията във връзка с пандемията от новия коронавирус, съобщи Би Би Си.
Британският монарх е в изолация в замъка Уиндзор заедно със съпруга си от месец март. Самият принц Филип, който навърши 99 години на 10 юни, отбеляза рождения си ден с обяд единствено в компанията на кралицата там, а децата и внуците му го поздравиха по телефона и в социалните мрежи.
Кралица Елизабет Втора навърши 94 години на 21 април, а официалният й рожден ден се чества с парад във втората събота на месец юни. По традиция от деветнадесети век официалният рожден ден на монарха се отбелязва през лятото заради по-благоприятните метеорологични условия.
Тази година заради ограниченията във връзка с пандемията е разработен нов протокол за военния парад. Уелският гвардейски полк ще марширува пред монарха в Уиндзор, ще има и топовни салюти в нейна чест.

Gulliver/Getty Images

Гвардейците, които обикновено маршируват в стегнат строй, рамо до рамо, днес ще са на разстояние от два метра един от друг заради изискванията за социална изолация. Предвидено е в новата церемония да участва и малък военен духов оркестър. Церемонията ще започне малко след 10 часа местно време и ще се излъчи по Би Би Си.
Честванията за рождения ден на кралица Елизабет Втора в Лондон са отменени за втори път, откакто тя е на престола. През 1955 г. заради национална железопътна стачка парадът в нейна чест не се е състоял.

Gulliver/Getty Images

Официален рожден ден на британския монарх се отбелязва в замъка Уиндзор също за втори път в историята след тържество за рождения ден на кралица Виктория през 1895 г.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА