Църквата "Сан Мигел" в Естела, Испания
Църквата "Сан Мигел" в Естела, Испания / ThinkStock/Getty Images
Още една средновековна творба стана жертва на аматьорска реставрация в Испания - петвековна статуя на свети Георги в град Естела, провинция Навара, съобщи Асошиейтед прес.

Дървената статуя на свети Георги в църквата "Сан Мигел" била избеляла и с пукнатини. Вместо да наеме професионални реставратори обаче, настоятелството помолило местни занаятчии да ѝ върнат първоначалния вид. Резултатът е светец, който прилича на анимационен герой, например Тентен или Уди от "Играта на играчките".

Вроден дефект се прояви при реконструкция на главата на Юлий Цезар


Испанската Асоциация на консерваторите и реставраторите заяви, че ремонтът на статуята от 16-и век е намалил историческата й стойност.

"Не можем повече да толерираме увреждане на културното ни наследство" - заяви организацията.

В Париж ще преправят восъчната фигура на президента Макрон? (СНИМКИ/ВИДЕО)

Статуята е защитена от закона заради историческата й стойност. Затова реставрациите трябва да бъдат поверени на професионалисти.

"Не мисля, че това е направено нарочно. Очевидно обаче не са се отнесли отговорно към съкровището, което им беше поверено" - каза кметът на Естела Колдо Леос.

Вижте музея, който търпи подигравки заради восъчните си фигури (СНИМКИ)

Съдбата на петвековната статуя на свети Георги напомня за друга неумела реставрация в Испания. През 2012 г. възрастна пенсионерка изрисува люпеща се фреска на Исус в църква, като така я обезобрази, че започнаха да я сравняват образа с космата маймуна.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА