/ iStock/Getty Images
Сред кранове и контейнеровози в пристанището на Ротердам се появява сюрреалистична сцена: стадо крави кротко преживя на няколко метра над водата на борда на "уникална" плаваща ферма, предаде Франс прес.

Триетажната платформа от стъкло и стомана цели да представи "бъдещето на животновъдството" в Нидерландия - с малка, гъстонаселена и уязвима за покачването на морското равнище територия, където земеделските земи са се превърнали в дефицитна стока.

Фермата е изградена на три етажа: най-горе се помещават кравите, в средата млякото се преработва в сирене, кисело мляко и масло, а точно над водата е частта, където зреят сирената.

"Светът е под натиск", казва 60-годишната Минке ван Вингерден, която заедно със съпруга си Петер притежава стопанството, което двамата наричат "първата плаваща ферма в света".

"Искаме фермата да бъде устойчива и максимално самодостатъчна", допълва стопанката.

Плевнята и 40-те крави са в ярък контраст с огромните кораби и дима от комини в най-голямото европейско пристанище, където бизнесът е отговорен за 13,5 процента от въглеродните емисии на Нидерландия.
 
Със своята плаваща ферма, която функционира от 2019 г., Петер и Минке искат да "пренесат провинцията в града", да повишат осведомеността на потребителите и да създадат нови земеделски площи.

На нидерландците не са чужди напредналите селскостопански техники. Страната е вторият по големина износител на селскостопански продукти в света след САЩ, благодарение на интензивното земеделие и безброй огромни оранжерии. Днес обаче кралството плаща цената.

Емисиите от селското стопанство и особено млекопроизводството са реален проблем в Нидерландия, един от най-големите замърсители на глава от населението в Европа. В процеса на храносмилане кравите отделят метан - газ с парников ефект.

Предвид също, че една трета от територията й е под морското равнище, страната е особено уязвима за глобалното затопляне.

Минке ван Вингерден обаче смята, че "могат да опазят краката си сухи".

"Фермата ни е на вода и се движи според приливите и отливите, така че се качваме и слизаме с 2 метра. Така дори в случай на наводнение можем да продължим да произвеждаме", отбелязва тя.
 

Кравите в плаващата ферма се хранят с остатъци, предоставени от хранителна банка и близка пивоварна, и с трева, осигурена от игрища за голф и местен футболен клуб.

Фермата от своя страна доставя продуктите си на ресторанти в града с електрически микробуси.
БТА