/ БГНЕС, архив
Асоциацията на автомобилните производители (ААП) подкрепя мерките, предложени от министъра на околната среда и водите Нено Димов за въвеждане на по-строг контрол за вредните емисии от автомобилите в пунктовете за технически преглед и на пътя с цел намаляване на замърсяването на въздуха.

Това стана ясно на среща на министъра с председателя на Управителния съвет на асоциацията Александър Миланов и изпълнителния директор Таня Груева, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
 
1300 автомобила с алтернативно гориво продадени у нас през 2017-а


Според асоциацията е необходимо да се засилят проверките на емисиите при първа регистрация на колите, като това се прави на база измерване спрямо данните определени от производителите.
 

БГНЕС


По данни на ААП всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила, като само 3,25% от общия парк са на възраст до пет години. От асоциацията настояват за повишаване на качеството и ефективността на периодичните техническите прегледи на автомобилите и спиране от движение на автомобили без катализатори и такива с наднормени вредни емисии.

Създаване на регистър на автомобилите, регламентиране на дейността на автосервизите също са сред мерките, които предлага Асоциацията на автомобилните производители.
 
Ще забрани ли ЕС дизеловите и бензиновите коли?

На срещата са били обсъдени и възможностите за промяна на методиката за определяне на данъците за МПС, така че те да са обвързани с екологичните вреди, които нанасят на околната среда и евростандартите за МПС.
 
Министър Димов е заявил готовност да работи в сътрудничество с ААП за прилагане на мерките срещу замърсяването на въздуха.