В Хавана започна фестивалът на кубинската пура
В Хавана започна фестивалът на кубинската пура / netinfo

В Хавана се състоя откриването на 9-ия Международен фестивал на кубинската пура. Той събра 1 500 представители от държавите в Европа, Близкия Изток и Азия, където хаванската пура остава популярна въпреки засилените мерки в борбата с тютюнопушенето в световен мащаб.

Съобщението направи днес органът на Централния комитет на кубинската комунистическа партия вестник “Гранма”, цитиран от БГНЕС. Според информация на световните информационни агенции Фидел Костро, който в момента се лекува след прекарана през август операция на стомашно-чревния тракт, е поставил подписа си на сертификати за няколко нови марки пури, които са част от изложбата в рамките на фестивала.

По думите на вицепрезидента на държавната корпорация “Абанос” Енрике Бабот през миналата година Куба е продала пури на стойност 370 млн. долара, като 60% от тях са закупени от европейските страни. През настоящата година корпорацията смята да увеличи продажбите си най-малко с 12%. Преди година и половина в Куба, където пушенето на пура е станало отдавна национална традиция, бяха ограничени правата на пушачите.

Пушенето бе забранено на обществени места, в болниците, ресторантите и полицейските участъци. Цената на кутия пури на вътрешния пазар бе увеличена на около 200 долара, което съвсем не е по джоба на огромна част от кубинците. По този начин кубинските пури, за чието производство тютюневите листа отлежават при специални условия от 3 до 5 години, станаха изключително продукт за износ. А обикновените кубинци преминаха на по-евтини цигари, които се произвеждат от остатъците от хаванските пури.