Българо-германският филм "Уроците на Блага" спечели главната награда "Кристален глобус" на филмовия фестивал в Карлови Вари, едно от най-значимите културни събития в Европа.

Филмът на българския режисьор Стефан Командарев разказва историята на наскоро овдовяла възрастна жена, която е станала жертва на телефонни измамници.

Не очаквахме чак такъв успех, но всичко мина страхотно и това вече много ни задължава занапред, каза режисьорът Стефан Командарев, след като получи Голямата награда "Кристален глобус" от кинофестивала в Карлови Вари.

"Подготвяме вече и следващия филм "Made in EU", който планираме да снимаме през март-април следващата година, игрален филм със сюжет, свързан с текстилните фабрики в България", каза Командарев. Новият филм също вероятно ще може да бъде определен като социален трилър.

Холивудската звезда Ръсел Кроу получи Кристалния глобус за изключителен артистичен принос към световното кино в началото на 57-ото издание на фестивала в западния чешки курортен град.

Австралийският актьор, известен най-вече с филмите "Гладиатор", "Поверително от Ел Ей" и "Красив ум", свири и с групата си "Indoor Garden Party" на концерта по случай откриването на фестивала.

Американската актриса Робин Райт, известна с ролята си на Джени във "Форест Гъмп" и от сериала "Къща от карти", получи Наградата на президента на фестивала.

Шведската актриса Алисия Викандер, звезда от филмите "Момичето от Дания" и "Ex Machina", също получи Наградата на президента на фестивала.

Организаторите продадоха над 123 000 билета за филмовите прожекции на фестивала, който започна на 30 юни, което е с около 15 000 по-малко, отколкото преди пандемията от Ковид.
БГНЕС/БТА