/ screenshot/YouTube
Двама украински творци в изгнание - Дария Марченко и Даниел Диров, известен с творческия псевдоним Даниел Грийн - се прочуха преди три години с портрет на руския президент Владимир Путин, направен от гилзи, събрани в проруските сепаратистки райони на Източна Украйна. Днес те са се вдъхновили от друг президент - Доналд Тръмп, и са му направили огромен портрет от монети и жетони за покер, предаде АФП.
 
Както и при портрета на Путин, и сега при портрета на Тръмп двамата украинци са избрали материал, който отразява светлината и позволява върху лицето от портрета да се "редуват" различни изражения.
 

Портретът е с размери 2,40 м на 1,70 м и тежи около 90 кг. Идеята за творбата се зародила миналата година. Тогава Путин наложил на американците да намалят броя на дипломатите си в Москва и Тръмп, според творците, му благодарил, като казал, че това ще позволи на САЩ да спестят много пари. Тогава творческият тандем си казал: "Боже, колко си стиснат, как можеш да си президент на САЩ?". Двамата творци решили да направят портрет на Тръмп именно от монети и от жетони за покер.
 
Използвани са около 4000 монети от един и пет цента, за да се илюстрира предполагаемата стиснатост на Тръмп, казва Даниел Грийн. Някои монети дори са били опушвани, за да се получат по-тъмни краски. Сини и черни, те образуват зениците и веждите, или пък подчертават брадичката.Десетки жетони за покер пък били използвани за рамената на Тръмп и напомнят както за казината, които той притежаваше в миналото, така и за начина му на водене на дипломация, както се играе на покер.
 
"Понякога Тръмп печели, но понякога губи", припомня Даниел Грийн, визирайки решението на Тръмп да премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, което бе подкрепено в ООН от едва осем страни. "Това показа до каква степен Америка е изгубила властта си", допълва украинецът.
 

Портретът на Путин отпреди три години, наречен "Лицето на войната", направи двамата творци прочути, но и им спечели и врагове и те трябваше да избягат от Украйна през ноември 2016 г. "Получих хиляди заплахи, хората ме спираха по улицата с непреки заплахи, като: "Побързайте да се махнете оттук", опитаха се да ме отвлекат", твърди Дария Марченко.

Сега тандемът предложил новата творба, наречена "Лицето на парите", да бъде изложена в Украинския институт за изкуствата в Америка, намиращ се в Ню Йорк. Тази частна институция сега излага тяхна серия от творби за Путин и за Украйна, но се изплашила при предложението да изложи и творбата, вдъхновена от Тръмп, за да няма някакви отражения върху отношенията между Киев и Вашингтон, който е голям поддръжник на Украйна.
 
Двамата творци намерили училище, в което представят портрета след края на часовете. Те се надяват скоро да изложат и двата портрета заедно в Лас Вегас, Лос Анджелис или Сан Франциско и така "Тръмп и Путин да бъдат лице в лице и да диалогират помежду си".
 

Дария и Даниел са участници в Майдана от 2013-2014 г. срещу тогавашния проруски украински президент Виктор Янукович. Следващият им голям творчески проект е портрет на президента на Украйна Петро Порошенко, дошъл на власт след Майдана. Материалът за портрета на Порошенко отново ще е оригинален - станиол от шоколад от фабриките на президента, който е и бизнесмен.
БТА