Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им? / ThinkStock/Getty Images
Израелски учени се научиха как да намалят съдържанието на захар в тортите с 40 процента, без да променят вкуса им, пише в. "Дейли мейл".

Защо на рожден ден се яде торта?
 
Откритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може да се зададе краят на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.

Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им? ThinkStock/Getty Images

Молекулите на захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика, за да почувстваме сладко. Но както установиха учените, само една пета от захарите, използвана в тортите, бисквитите и шоколадите, стигат до рецепторите ни. Останалата част ги отминават и попадат направо в стомаха.

Варненец създава уникални торти и шоколадови бонбони (СНИМКИ)
 
За да подобрят "попаденията" върху вкусовите ни брадавици и подсилването на сладостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката.

Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им? ThinkStock/Getty Images

При него лекарствата се "опаковат" в молекули, така че точната доза да бъде доставена на засегнатото място. Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус, като силициев двуокис, покрити със захарни молекули.

Най-скъпите десерти в света (СНИМКИ)
 
Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА