Израелски учени се научиха как да намалят съдържанието на захар в тортите с 40 процента, без да променят вкуса им, пише в. "Дейли мейл".
Защо на рожден ден се яде торта?
Откритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може да се зададе краят на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.
Молекулите на захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика, за да почувстваме сладко. Но както установиха учените, само една пета от захарите, използвана в тортите, бисквитите и шоколадите, стигат до рецепторите ни. Останалата част ги отминават и попадат направо в стомаха.
Варненец създава уникални торти и шоколадови бонбони (СНИМКИ)
За да подобрят "попаденията" върху вкусовите ни брадавици и подсилването на сладостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката.
При него лекарствата се "опаковат" в молекули, така че точната доза да бъде доставена на засегнатото място. Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус, като силициев двуокис, покрити със захарни молекули.
Най-скъпите десерти в света (СНИМКИ)
Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Защо на рожден ден се яде торта?
Откритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може да се зададе краят на изкуствените подсладители, които причиняват затлъстяване.
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?
ThinkStock/Getty Images
Front page coverage by @thetimes of #Israeli startup @DouxMatok that is revolutionizing the #food industry the world of #sugar. @JVPVC @Pitango @nadavbergervc @noamgressel @Jens__Koester @LiatSimha https://t.co/8xuN3o2aPQ pic.twitter.com/oI3pl1PjZp
— Gil Horsky (@GilHorsky) August 20, 2018
Варненец създава уникални торти и шоколадови бонбони (СНИМКИ)
За да подобрят "попаденията" върху вкусовите ни брадавици и подсилването на сладостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката.
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?
ThinkStock/Getty Images
Най-скъпите десерти в света (СНИМКИ)
Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук