Откритието беше осъществено от хранително-вкусовата компания DouxMatok. Ако новите рецепти намерят добър прием сред потребителите, може да се зададе краят на изкуственитеподсладители, които причиняват затлъстяване.
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?ThinkStock/Getty Images
Молекулитена захарта трябва да попаднат върху вкусовите брадавици на езика, за да почувстваме сладко. Но както установиха учените, само една пета от захарите, използвана в тортите, бисквитите и шоколадите, стигат до рецепторите ни. Останалата част ги отминават и попадат направо в стомаха.
За да подобрят "попаденията" върху вкусовите ни брадавици и подсилването на сладостта, израелските учени са използвали метод, познат във фармацевтиката.
Може ли да се намали съдържанието на захар в тортите, без да се промени вкусът им?ThinkStock/Getty Images
При него лекарствата се "опаковат" в молекули, така че точната доза да бъде доставена на засегнатото място. Израелската компания добавила микроскопични частици от минерали без вкус, като силициев двуокис, покрити със захарни молекули.
Така по-малки количества захар се задържат по-дълго върху вкусовите брадавици и дават по-интензивно чувство за сладко. При това вкусовите качества на продуктите се запазват същите.