Защо на рожден ден се яде торта?
Защо на рожден ден се яде торта? / ThinkStock/Getty Images
Защо на рожден ден се яде торта?
82210
Защо на рожден ден се яде торта?
  • Защо на рожден ден се яде торта?

Защо на рождените дни е традиция да се слагат свещи на тортата и да се духат? Какво символизира това и откъде идва тази традиция? И защо на рождените дни се поднасят торти?

Тортата, сладкишът е сравнително ново изобретение-от средата на на XVIII век го имаме, западно е. Било е предназначено основно за богаташи. И друг път сме казвали, че захарта е била скъпа. Корените му са в немскоезичния свят. Но нито Германия, нито Австрия имат монопол към удоволствието от сладкото. То е много древно, всички култури са развили подобно сетиво за сладост, макар подсладителите да са различни.

Така например в древна Елада са се приготвяли обредни хлябове с мед, предназначени не толкова за директна консумация от обикновените хора, колкото за дар на боговете. Известни са подобни приношения пред Артемида. Някои смятат, че и свещите са още оттогава. Върху сладките обредни хлябове се поставяли запалени свещи. Огънят е древно обредно средство за общуване с небесата То е тайна и познание, както добре знаете. Така че мястото му е върху обредния хляб.

Но сладкият хляб, нека не го наричаме точно торта, плоската сладка пита е имал символен характер в Античността. В Рим той е бил част от сватбените тържества и други празници, включително и рождени дни. Дали е имало свещи отгоре? Не е ясно. После обаче традицията на сладкия хляб и значението му в ритуалите се прекъсва заради навлизането на християнството. Първо, подобно приношение трябва да бъде асимилирано от новата вяра, не може да остане в чистия си вид. Второ, християнството не обръща голямо значение на годишното отбелязване на човешкото рождение. Така че няма такова нещо, като празнуване на рождени дни чак до края на XVIII век .

В края на XVIII век има две неща, които връщат интереса към сладката пита и свещите. Това са развитието на немското сладкарство и интереса към античните практики. Така освен тортите, които вече започват да се появяват на празненства от всякакъв характер, разбира се само при хора, които могат да си ги позволяват, се връща обредното огънче на свещичката, заедно с поверието, че като духнеш пламъчето, ще ти изпълни едно желание. Всъщност Артемида ще ти го изпълни. Но нали вече няма Артемида, ще ти го изпълни някой там горе.

Пламъкът връща символното си значение основно при детските празници. Имаме редица подобни свидетелства, включително едно на Гьоте от 1799 година. В по-скорошно време и тортите, и свещите са немска работа. Иначе техният първообраз са сладките обредни пити от Античността.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате