/ iStock/Getty Images
Руски учени създадоха специална стъклокерамика с добавка на хром за осветлението в парниците, в резултат на което се ускорява растежът на растенията. Резултатите от разработката са публикувани в списание „Optical Materials“.

За нуждите на високотехнологичното селскостопанско производство се използват специални светодиодни лампи, които излъчват розова сетлина – резултат от смесването на сините и червените светодиоди. Те обаче не дават на растенията целия необходим светлинен спектър.

Сапунени мехурчета ще опрашват растенията вместо пчелите

Оказва се, че при използваното в момента осветление в оранжериите се използва светлина, която е удобна за човека, но не е оптимална за самите растения. Задачата, която си поставили учените, била да направят така, че върху листата на растенията да попада не само червена, но и инфрачервена светлина, която ускорява растежа, а за целта бил необходим подходящ материал.

Те се спрели на стъклокерамиката – нещо средно между стъкло и кристал.

Те взели стъкло, което започнали бавно да кристализират, за да не изгуби прозрачността си. В резултат на процеса се получава стъкло с микроскопични кристали вътре в него, които са невидими за човешкото око. Издържливостта на материала се увеличава, а луминисцентните свойства се подобряват.

Учени успяха да получат електричество от растения

На етапа на производство на стъклокерамиката учените добавили хром, който придал на материала розов оттенък, позволяващ на растенията да получават както червена, така и инфрачервена светлина.

Новият материал може да се използва при производството на нов тип светодиоди или просто за плафони на вече съществуващите осветителни тела.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС