/ iStock/Getty Images
Измирането на земноводните в Латинска Америка доведе до увеличаване на маларията в Коста Рика и Панама, твърдят учени от университета на Калифорния в Дейвис. 

В пика на болестта един човек на 1000 се заразявал с малария. Това не би се случило, ако земноводните не бяха намалели рязко заради смъртоносни гъбички. 

Десетки видове жаби, саламандри и други земноводни изчезват от части от Латинска Америка през 80-те години на миналия век и началото на този. Освен малка група еколози, хората не обръщат внимание. Това обаче има преки последици за човешкото здраве.  

"Стабилните екосистеми са в основата на всякакви аспекти от човешкия живот. Те регулират и процеси, които са важни за предотвратяването на заболявания и здравето", казва водещият автор Майкъл Спрингборн от университета на Калифорния в Дейвис.

"Ако позволим масивни нарушения в екосистемите, това може да се отрази чувствително на човешкото здраве по трудни за прогнозиране начини и трудни за контролиране, започнат ли веднъж."

От началото на 80-те години на миналия век смъртоносните гъбички Batrachochytrium dendrobatidis преминават през Коста Рика и съсипват популации земноводни. Болестта продължава на изток в Панама в началото на този век. По света патогенът унищожава най-малко 90 вида амфибии и води до намаляване на още поне 500 вида. 

Малко след масовото измиране на земноводните в Коста Рика и Панама се увеличават рязко болните от малария. 

Някои жаби, саламандри и други земноводни изяждат по стотици яйца на комари дневно, а комарите пренасят маларията.
 
БТА