Търсят полицаи от Източна Европа за ирландската полиция
Търсят полицаи от Източна Европа за ирландската полиция / netinfo

Ирландското правителство и ръководството на полицията обмислят план за набиране на полицейски служители в чужбина с особено внимание на Източна Европа.

Изработването на нов подход се налага след неуспеха на тазгодишната кампания за набиране на полицейски кадри сред живеещите в Ирландия чужденци. Дори след премахване на изискването за владеене на ирландски език, който е официален редом с английския, от 7 хиляди чуждестранни кандидати само 11 са били приети на обучение в полицейския колеж в Темпълмор.

Според последното преброяване от миналата година страната има население от 4,2 милиона души, от които 420 хиляди са чужденци. Най-многобройни са поляците, които по официални данни са 62 хиляди души. Държавният министър за интеграцията Конър Ленихан смята, че полското присъствие е някъде между 160 и 200 хиляди. Ниъл Кеху - основател на преуспяващата компания "Етник медиа", която разчита изключително на имигрантска клиентела за своите чуждоезични електронни и печатни издания - е на мнение, че поляците са не по-малко от 250 хиляди и достигат до 300 хиляди през летните месеци.

По отношение на заплатите едва ли ще се натъкнат на местна конкуренция, тъй като един редови патрулен полицай в Ирландия получава 4 хиляди евро на месец без надбавките за извънреден труд. През миналата година старши полицейски инспектор в Дъблин беше достигнал почти 90 хиляди евро годишен доход именно благодарение на извънредното трудово възнаграждение.