Водният свят винаги ни е впечатлявал със своята красота и тайнства. В него се крият хиляди прелестни създания, но някои от тях могат да бъдат опасни не само за другите риби, но и за хората, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето и кои са най-отровните риби в света.

Риба кутия

Този вид риба е тясно свързан с рибата балон. Въпреки, че не са толкова отровни, колкото тях, те имат интересен начин да се защитят чрез отровата си. Рибата кутия отделя токсини във водата, когато се почувства застрашена или стресирана. Отровата разгражда или унищожава червените кръвни клетки.

Скат


Скатовете са една от най-често срещаните групи риби, които са отговорни за отравянията на хора, а причината е, че често рибите са неволно настъпвани. Синьопетнистият лентоопашат скат и южният скат са най-отровните представители на своя вид. Жилото им има кардиотоксична отрова, която може да убие човек.

Скат
iStock/Getty Images

Каменна риба

Името на тази риба идва от начина, по който изглежда, а именно като камък, който се слива идеално с околната среда. Тя изпуска отрова през шиповете си, като колкото по-заплашена се чувства, толкова повече отрова отделя. Тя може да причини мъчителна болка, бързо подуване, смърт на тъканите, мускулна слабост, временна парализа и понякога смърт.

Каменна риба
iStock/Getty Images

Риба лъв

Рибата лъв се смята за най-отровната риба, докато каменната риба не я измества от първата позиция. Тази забележителна риба е покрита с отровни шипове. Ужилване от рибата лъв може да причини силна болка, подуване и в много тежки случаи сърдечно-съдов колапс.

Риба лъв
iStock/Getty Images

Риба балон

Не случайно рибата балон е обявена за най-отровната риба и второто най-отровно гръбначно в света. За нейната слава е виновен токсинът тетродотоксин, който в малки количества води до слабост, парализа и дори смърт.