Киноиндустрията харчи милиони долари за актьори и специални ефекти, но не се страхува да се занимава и със сериозни теми. През тази година много филмови класики отбелязват юбилей - 20 години от премиерата си, пише каналът на Мария Захариева във vbox7. Припомняме ви тези класики, за да ги гледате отново и да се заредите с настроение.

"Дневникът на Бриджит Джоунс"

Романтичната комедия е истинска класика, базирана на едноименния роман на Хелън Фийлдинг. В ролята на Бриджит Джоунс влиза Рене Зелеуегър. Героинята е влада, има колебания в любовта, сложни отношения с шефа си... Филмът има номинация за "Оскар", както и четири награди БАФТА.
 

"Шрек"

Филмът е истинска класика, която по принцип е неподвластна на времето, но все пак... Интересен факт е, че филмът е базиран на едноименна книга. Дори няма смисъл да ви припомняме сюжета на книгата.
 

"Лара Крофт: Томб Рейдър"

Една от най-емблематичните роли за Анджелина Джоли! Тя е секси, тя е опасна, тя е екшън героиня, а филмът чупи всякакви рекорди през 2001 г., когато излиза на екран. И до ден днешен остава един от най-известните филми, базирани на видео игра. 
 

"Бързи и яростни"

Тази година ще гледаме деветия филм от поредицата, но през 2001 г. на екран за първи път видяхме Доминик Торето и компания. Създателите на филма тогава още не подозират какъв ще е успехът му, но бързо след него се ражда идеята за втори филм, който е по кината през 2003 г.
 

"Хари Потър и философският камък"

Успехът на книгите на Джоан Роулинг водят логично и до появата на филмите. Тогава тя в интервюта разказва как е настоявала всички актьори във филма да са британци - нещо, което днес няма как да се случи. 
 

"Таласъми ООД"

Анимационната комедия е истинска класика днес, като работата по филма започва още през 1996 г. След пускането по кината през 2001 г. филмът печели десетки награди, както и номинация за "Оскар" за най-добра анимационна продукция.
 

"Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена"

Каквото и да кажем за тази класика, ще е малко. Класически фентъзи филм, история от Средната земя, едно пътешествие до Мордор с една единствена цел – да бъде унищожен Пръстена. Един от малкото филми по книга, който не е критикуван, а дори напротив – често е даван за пример за това как един филм трябва да се придържа към оригиналната история.