Понякога при природни бедствия не успяваме да реагираме по най-правилния начин, а това може да застраши живота ни, пише каналът "Top Of The Tops" във vbox7. Ето няколко съвета за оцеляване, които могат да ни измъкнат невредими от опасни ситуации.

При наводнение не преминавайте през вода над 15 см

Движещата вода може да е изключително опасна, дори когато не ни изглежда дълбока. Достатъчни са само 15 сантиметра дълбочина, за да може тя да има достатъчно сила, с която да събори човек. Така че дори ако водата не изглежда твърде дълбока или бърза, най-добре е да я избягвате на всяка цена или да намерите неподвижна вода, през която да преминете.

наводнение
iStock/Getty Images

Хванете глезените си при гръмотевична буря

Ако се окажете навън по време на гръмотевична буря, без сигурен заслон, трябва да съберете краката си и да хванете глезените си с наведена глава. Това ще ви помогне да се предпазите от мълния и със сигурност е по-добър вариант от това да стоите под дърво или да лежите на земята.

гръмотевична буря
iStock/Getty Images

Стойте в ниското по време на горски пожар

Това, което малко хора може би не знаят е, че огънят всъщност се движи по-бързо нагоре. Ако сте сред природа е добре да избягвате височините. Насочите се към долния склон от другата страна на хълма или ако се окажете в капан от пламъците, тогава можете да бягате към огъня, за да намерите място, където той вече е изгаснал и можете да пресечете.

Какво да правите при пясъчна буря?

Ако попаднете в ситуация, в която наближава пясъчна буря и не можете да я изчакате в кола или заслон, тогава намерете нещо, зад което да скриете – дърво или камък.  Покрийте носа и устата си с парче плат, който предварително сте намокрили и изчакайте да отмине бурята.

пясъчна буря
iStock/Getty Images

Безопасно място при торнадо

Основното нещо, което трябва да направите е да поставите колкото се може повече стени между вас и вятъра и да останете на най-долния етаж. Отидете във вътрешна баня или коридор и се покрийте с матрак или застанете под маса.