Сърцето на кралица Мария най-после ще намери покой в замъка Пелеш
Сърцето на кралица Мария най-после ще намери покой в замъка Пелеш / ThinkStock/Getty Images

Сърцето на румънската кралица Мария най-накрая ще намери покой в замъка "Пелеш" в румънската част на Карпати след няколко премествания за 77 години, съобщава АФП.

Сърцето на Мария, внучка на британската кралица Виктория, напусна тази сутрин Нациноналния исторически музей в Букурещ, където се намираше от 1971 г.

Приказен разкош: Най-посещаваните замъци в Европа (СНИМКИ)

Двама войници от гвардейския полк, обградени от осем представители на жандармерията на коне, носеха сребърното ковчеже със сърцето на кралицата. Ковчежето бе покрито със знамената на Великобритания и Румъния. Кортежът, в който присъстваха потомци на кралицата и румънски и чуждестранни високопоставени личности, премина по един от основните булеварди на Букурещ - Каля Викторей, под погледите на няколокостотин души, събрали се двете страни на булеварда.

Ковчежето бе поставено след това в кола, която трябва да го транспортира до замъка "Пелеш" , на 120 километра северно от Букурещ.

Сърцето ще почива върху постамент зад канапето, на което кралица Мария /1875-1938/ е починала на 18 юли 1938 г. в 17.38 часа, съобщиха от бившето кралско семейство, което живее в Букурущ.

Съпругата на румънския крал Фердинад, управлявал между 1914 и 1927 г., е пожелала сърцето й да почива в специално построен параклис в град Балчик в България. По това време този район е бил част от Румъния и румънското кралско семейство е притежавало в Балчик дворец, който бил любимата лятна резиденция на кралицата, отбелязва АФП..

След връщането на тази територия на България през 1940 г. кралското семейство е трябвало да намери "временно" решение и е пренесло ковчежето със сърцето на кралица Мария в замъка "Бран" в Карпатите.

Но параклисът на замъка "Бран" "е бил осквернен по време на комунистическия режим" и сърцето е било пренесено в Националния исторически музей, припомнят наследниците на кралицата, които са поискали реликвата да бъде изложена на място, имащо връзка с кралското семейство. За тази цел е избран замъкът "Пелеш", където е починала кралицата.

Източник: БТА