/ Gulliver/Getty Images
Британски ясъдия отказа на издателя "Асошиейтед нюзпейпърс" да обжалва присъдата, че е нарушил неприкосновеността на личния живот на херцогинята на Съсекс Меган с публикуването на откъси от нейно писмо до баща й след сватбата й с британския принц Хари през 2018 г., съобщи Асошиейтед прес.

Бившата американска актриса Меган Маркъл (39 г.) заведе дело срещу издателя за нарушаване на неприкосновеността на личния й живот и на авторското й право с публикуването на пет статии във в."Мейл он сънди" и електронното издание "Мейлонлайн", в които са цитирани големи части от писмото й до баща й Томас Маркъл.

Меган Маркъл спечели делото срещу „Асошиейтед нюзпейпърс“

Миналия месец съдия Марк Уорби реши, че издателят е злоупотребил с лична информация на херцогинята и е нарушил авторското й право. Адвокатът на "Асошиейтед нюзпейпърс" Антъни Уайт поиска разрешение да обжалва решението на съдия Уорби, но той му отказа.

Междувременно защитата на Меган поиска от издателя да им предаде писмото и да унищожи всички електронни копия или бележки, които има от него. Адвокатите на херцогинята поискаха от съдията да нареди на "Мейл он сънди" да премахне петте статии от сайта си и да публикува на първата си страница съобщение за съдебната победа на херцогинята.

Защитата на Меган настоява подобно съобщение да бъде публикувано и да остане на сайта "Мейлонлайн" поне шест месеца. Съдията каза, че няма да издава решение за предаването или унищожаването на писмото на този етап.

Меган поиска от издателя да поеме съдебните разходи в размер на 1,5 милиона британски лири по делото, което спечели, съобщи междувременно Ройтерс. Адвокатите на херцогинята са внесли на заседанието днес документи, от които става ясно, че от издателя се иска да плати 1,5 милиона лири съдебни разноски, като половината от сумата се очаква да бъде платена в рамките на 14 дни.

Делото на Меган Маркъл срещу британски вестник се завръща в съда

Съдия Уорби нареди да се покрият 450 000 британски лири разноски на първо време и каза, че окончателната сума "може да бъде значително по-голяма", след като бъдат изяснени и други въпроси на последващи заседания.

В решението си миналия месец съдията подчерта, че ще има допълнително заседание по въпроса дали Меган е била "единствен автор" и съответно единствен притежател на авторско право върху писмото. Очаква се казусът да бъде разгледан от съда наесен.

Британският принц Хари и съпругата му Меган се оттеглиха окончателно като високопоставени членове на британското кралско семейство преди дни, след като обявиха решението си миналата година и се преселиха в САЩ със сина си Арчи.

Причина за оттеглянето им от ангажиментите към кралското семейството бе нарушаване на личната им неприкосновеност от страна на медиите. Принц Хари говори за това и в интервю, което даде със съпругата си Меган за американската тв звезда Опра Уинфри. Разговорът ще се излъчи на 7 март, но вече бяха огласени откъси от него.
БТА