Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images / ThinkStock/Getty Images
Лурд е малък град, разположен в югозападната част на Франция, в подножието на Южните Пиринеи. Всяка година милиони поклонници идват в града, за да посетят едно от най-големите светилища на Света Богородица в Европа. Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадета.

Вижте снимки от светилището, където стават чудеса (СНИМКИ)           


Guliver/Getty Images
ThinkStock/Getty Images

Бернадета Субиро е родена в бедно семейство на 7 януари 1844 г. в селце край френския град Лурд. Баща ѝ е мелничар, а майка ѝ – перачка. Бернадета е най-голямата от пет деца. Живеят в такава нужда, че на 12 години девойката е принудена да стане прислужничка, без да получи никакво образование.

На 11 февруари 1858 г. Бернадета отива със сестра си и с приятелката си за съчки в гората. Изведнъж чува лек шум и вижда, че намиращата се наблизо пещера Масабиел е озарена от нежна светлина, а шипковият храст до входа се клати, сякаш полюшван от вятъра. В осветената пещера пред девойката се появява „нещо бяло, приличащо на млада жена” - другите две момичета обаче нищо не виждат.

През следващата половин година „бялата госпожица” се появява на Бернадета още 17 пъти. По време на 11 от явяванията тя не казва нищо, след това призовава към покаяние и молитва и казва на мястото да бъде построен параклис.

Лурд е най-голямото светилище на  Света Богородица в Европа. Намира се в Южните Пиринеи във Франция. Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадет 18 пъти. От тогава досега милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.
Guliver/Getty Images

След няколко настойчиви молби на Бернадета да назове името си най-накрая „госпожицата” казва: „Аз съм Непорочното зачатие”. Този отговор обърква местния свещеник, на когото се изповядва Бернадета: неграмотното момиче, което не познава дори катехизиса, не би могло да знае, че четири години по-рано папа Пий ІХ провъзгласява догмата за Непорочното зачатие на Дева Мария.

„Госпожицата” казва на Бернадета да изкопае в ъгъла на пещерата ямка, от която бликва изворче с лечебна вода. През 1868 г. Бернадета постъпва в манастира в Невер, където се грижи за болни и умиращи хора. На 16 април 1879 г. Мария Бернарда умира от туберкулоза само на 35-годишна възраст. На 19 април тя е погребана в дъбов ковчег. Недокоснатото и от смъртта тяло се съхранява в стъклен саркофаг в манастира „Св.Жилдар“ в Невер.

През 1862 г. католическата църква признава явяванията на Девата в Лурд и първите чудодейни изцеления за истински. Тя изкупува 52 хектара около пещерата и наема работници да изместят течението на реката, за да се осигури достатъчно място за поклонниците пред скалната ниша.

Милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.

Лурд е най-голямото светилище на  Света Богородица в Европа. Намира се в Южните Пиринеи във Франция. Тук през 1858 г. Дева Мария се явява на скромното момиче Бернадет 18 пъти. От тогава досега милиони поклонници са посетили мястото, получавайки духовно и физическо изцерение.
Guliver/Getty Images

През февруари 2018 година във Франция официално от Църквата бе признато 70-то чудо в Лурд. 79-годишната днес францисканка Бернадет Морио е била излекувана през 2008 г. от парализа след поклонение в Лурд. Преди това повече от двадесет години тя не можела да ходи.

Папата канонизира братче и сестриче, видели Богородица преди век (СНИМКИ)

Излекуванията във френското градче подлежат на проучване от медицинска комисия. В Лурд са станали повече от 30 000 изцерения, които не могат да бъдат обяснени. Официално признатите от Църквата чудеса са 70.

Лурд
netinfo

Пещера, копие на тази във френския град Лурд, е открита през 2012 година в пловдивското село Житница, което е един от католическите центрове в България. Това е 23-то копие на пещерата в света и първото в Източна Европа.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук