Стресираните жени на работа имат повече сърдечно-съдови заболявания
Стресираните жени на работа имат повече сърдечно-съдови заболявания / www.sxc.hu

Жените, които имат стресираща работа, предлагаща им малко пространство за взимането на решения и креативност, е по-вероятно да претърпят инфаркт, информира Ройтерс.

Това е дори по-лошо от стреса заради загубата на работа, сочат данните от ново изследване. Връзката между сърдечно-съдовите заболявания и стреса на работното място отдавна е било установено при мъжете, но не беше ясно дали това важи и за жените. Това заяви Мишел Аша Албърт, кардиолог в Бригам Сити и в болницата за жени в Бостън. По отношение на жените и заболяванията на сърцето, лекарите обикновено се съсредоточават върху стандартните рискови фактори като високо кръвно налягане и холестерол, отбелязва БГНЕС. Изследването, представено на среща на Американската кардиологична асоциация в Чикаго, показва, че жените трябва да вземат под внимание и стреса.

Д-р Албърт е ръководител на екип от учени, проследили повече от 17 000 жени, работещи в здравния сектор в рамките на десет години. При тях са били отчетени 134 сърдечни удара, а за жените, изпитващи повече стрес на работното място, е било 88% по-вероятно да понесат инфаркт. Въпреки че няма конкретни данни за това дали намаляването на стреса върши работа, Албърт заяви, че жените, които са стресирани на работното си място, се опитват да повишат физическата си активност и да разширят социалните си контакти. "Това е нещо, за което всички трябва да се тревожат, не само жените", заяви още британската лекарка.