Стоматолог купи на търг зъб на Джон Ленън
Стоматолог купи на търг зъб на Джон Ленън / снимка: Reuters, архив

Канадският стоматолог Майкъл Зук купи на търг зъб на Джон Ленън за 19 500 британски лири (около 31 000 долара), съобщи Би Би Си.

„Щом чух, че зъбът се продава, веднага си казах, че трябва да го имам. Някои хора ще го намерят за отвратителен, други ще му се възхищават”, сподели стоматологът. Майкъл Зук смята да го покаже по стоматологични клиники и колежи, след което ще сложи реликвата в кабинета си. Той е автор на книга, посветена на зъбите на знаменитостите.

Историята на зъба е любопитна. Той е бил изваден от самия Джон Ленън, който го подарил на прислужницата си Дот Джарлит, който работила в дома му в края на 60-те години в Кенууд. Той я помолил да подари зъба на дъщеря си като сувенир. После обаче зъбът се оказал в колекцията от вещи на рок музиканти, принадлежаща на Алан Макгий, основател на музикалния компания „Криейшън рекърдс”, пише БГНЕС. Той решил да разпродаде реликвите с довода, че е уморен от индустрията на рок музиката.

Организатор на търга, на който бе продаде зъбът на Джон Ленън, бе „Омега окшънс”. Разпродадени бяха също оригиналният договор на договора между „Криейшън рекърдс” с групата The Jesus and Mary Chain, а също писма, които Макгий е получил от различни известни хора и политици, включително от бившия британски премиер Тони Блеър.