В Бразилия се открива най-пищното тържество в света
В Бразилия се открива най-пищното тържество в света / БГНЕС
В Бразилия се открива най-пищното тържество в света - карнавалът в Рио де Жанейро, в чиито шествия ще се включат 7 милиона души, от които 1,5 милиона туристи, предават световните агенции.

Горещи танци в Рио де Жанейро: Школата „Империу серану“ (СНИМКИ)

За сравнение в новогодишната нощ, съпроводена с грандиозно пиротехническо шоу, на крайбрежната Копа Кабана участваха 2,8 милиона души. Около половината от тях бяха туристи.
Централното събитие на карнавала по традиция ще бъде конкурсът на школите по самба, който се провежда на самбодрома "Маркиз де Сепукаи" - 700-метров участък с трибуни.

Уникалните победители на карнавала в Рио де Жанейро през 2017 година (СНИМКИ)
 
Участващите в съревнованието колективи се делят на лиги, най-висшата от които е Специалната лига. Именно нейните представители - 12-те школи по самба всяка година се борят за призовото място на парада.
Изпълненията се оценяват от жури, съставено от известни обществени дейци, музиканти, артисти, художници, архитекти и журналисти.

Самба шампионът на карнавала в Рио де Жанейро през 2015 година (СНИМКИ)
 
Школите от Специалната лига ще дефилират в неделя и понеделник, а от "А"-лигата - в петък и събота. Резултатите от гласуването ще станат известни в деня на закриването на карнавала.
 
Парадът на победителите на първите шест класирани школи ще бъде проведен на 9 март.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА