Силиконовата Ева - за бюста, мъжките погледи и болката
Силиконовата Ева - за бюста, мъжките погледи и болката / снимка: Reuters

През пролетта на 1962 г. Тими Джийн Линдзи, майка на шест деца, влиза в операционната зала на болница в Тексас за първи път в живота си. Два часа по-късно тя се събужда с един номер по-големи гърди.

Половин век по-късно уголемяването на бюста е една от най-популярните естетически операции. Годишно на нея се подлагат 1,5 млн. жени.

Днес 80-годишната Тими Джийн, която първа получи изкуствени гърди, помни сензационната си операция като бял ден. "Изглеждаха съвършено. Бяха меки, като истински гърди. Мъжете се обръщаха към мен, като излизах на улицата", разказа в интервю Тими.

Преди хирургическата намеса Линдзи носела сутиен с чашка "В", а след операцията минала на "С". А до масата на хирурга, която обърнала наопаки живота на многодетната майка от Хюстън, се стигнало съвсем случайно.

Американката посетила болницата с мисълта да отстрани ненужна татуировка. Но лекарите й отправили незабравимо предложение. Попитали я дали иска да бъде жената, на която ще извършат нов тип естетическа операция. "Открай време мразех ушите си, а докторите ми обещаха, че ще направят безплатно и това. Така че се съгласих", припомни си Тими, цитирана от БГНЕС.

Операцията преминала по план и след три-четири дни майката на шест деца можела да работи съвсем нормално. Болката изчезнала напълно. Но по онова време хирурзите и техните асистенти въобще не осъзнавали, че са извършили еволюция в естетическата хирургия. "Разбира се, че бях развълнуван, но ако можех да предвидя бъдещето, със сигурност щях да бъда удивен", казал Томас Бигс, един от хирурзите, извършили операцията.