Сетивата започват да отслабват след 40-годишна възраст
Сетивата започват да отслабват след 40-годишна възраст / Thinkstock/Getty Images

Достигането на 40-ата годишнина и надвисналата криза на средната възраст тревожат мнозина. Резултатите от проучване, направено във Великобритания, показват също, че след прехвърляне на 40-те хората започват да забелязват и влошаване на сетивата, пише в. "Дейли експрес".

Допитването сред 1500 души, направено по поръчка на производителите на слухови апарати Phonak Lyric, сочи, че най-честото оплакване сред 70 процента от прехвърлилите 40 години е от влошаване на зрението. Над 40 процента от хората на тази възраст забелязват влошаване на слуха, а около една пета отчитат промяна в обонянието или вкуса.

Анкетата разкрива още, че най-голямото притеснение, свързано с напредването на възрастта, е влошаването на зрението. Проблемът тревожи над половината от прехвърлилите 40 години. За една четвърт най-голямата тревога е свързана с отслабването на паметта.

По отношение на външния вид проучването показва, че в сравнение с мъжете жените три пъти повече се притесняват от появата на бръчки и шест пъти повече от натрупването на килограми.

Авторите на допитването напомнят, че през тази година своята 40-годишнина празнуват звезди като Леонардо Ди Каприо, Виктория Бекъм и Кейт Мос.

Източник: БТА