Висящите мостове се строят от дълбока древност. Първите са били направени от три или повече въжета от увивни растения, като хората са ходели директно по въжетата. Ето 7 от най-красивите висящи мостове в света:

7. Carrick-a-Rede, Северна Ирландия

Carrick-a-Rede Rope е известен въжен мост в близост до Балинтой в графство Антрим, Северна Ирландия. Той свързва континенталната част на страната с миниатюрния остров Карик. Дълъг 20 метра и с 30-метровата пропаст под него.

Смята се, че рибарите, ловуващи сьомга в морските води наоколо, са изградили моста към острова преди повече от 350 години. Той е преживял много трансформации през годините.

Въпреки че досега никой не е паднал от моста, местните жители разказват за много случаи, в които посетителите са били толкова изплашени, че са отказали да се върнат на континента обратно по него и са използвали услугите на лодка, за да напуснат острова.

висящ мост в Швейцария
Thinkstockphotos

6. Мостът към Луната, Италия

Мостът към Луната, както е наречено висящото съоръжение, извежда по въздуха пешеходците до подножието на историческия център на Сасо ди Каталда. Пейзажите, които могат да се видят от моста, са страховити и величествени.

На практика става въпрос за два висящи моста, които се извисяват над клисурите под тях. Първият е дълъг 95 м.и се намира на 70 м.височина. Вторият e тесен и дълъг 300 м. и е на височина 120 м.над земята.

20 мистични моста, които ще ви отведат в света на приказките (СНИМКИ)

5. SkyBridge, Русия

Намира се в Sochi Skypark в Национален парк Сочи в Русия и е дълъг 550 м.

Гледката от моста към околните планини и течащата долу река е главозамайваща – буквално. Не всички посетители се осмеляват да стъпят на увисналия на 200 метра над пропастта мост, въпреки че е построен според последните технологии за безопасност.

Строежът му продължава две години и включва 740 тона метал и 2000 кубични метра бетон. Съоръжението е направено така, че да издържи земетресение с магнитуд 9 по Рихтер, както и едновременното присъствие на 3000 души върху него.

Най-опасните пешеходни мостове в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

4. Titlis Cliff Walk, Швейцария

Titlis Cliff Walk е най-високо разположения мост в Европа. Този мост се намира на 3 000 метра надморска височина, а под себе си има 500 метра пропаст. Построен е преди всичко като туристическа атракция за тези, които са пристрастени към адреналина. Мостът е дълъг 100 метра и широк само един, затова всяко преминаване през моста е приключение.

Строителството на моста е била тежко и е продължило една година, а нещата допълнително са се утежнявали от лошите метеорологични условия.

3. The Capilano, Канада

Висящият мост над река Капилано, намиращ се край Ванкувър (Канада) е с дължинa 140 метра и минава на височина от 70 метра над реката. Средно на година мостът се посещава от над 800 хиляди души от цял свят.

Мостът е изграден от шотландския инженер Джордж Макей, през далечната 1889 година. В първоначалния си вид мостът е съставен от кедрова дървесина и конопени въжета, които през 1903 год. биват заменени от стоманени.

висящ мост в Канада
Thinkstockphotos

2. Charles Kuonen, Швейцария

Този висящ мост в Швейцарските Алпи е дълъг цели 494 метра, виси на 90 метра от земята и е широк едва 60 сантиметра, което изисква авантюристичен дух от преминаващите по него.

висящ мост в Швейцария
Thinkstockphotos

1. Стъкленият мост, Китай

Мостът е над големия каньон в националния парк Чжанцзяцзе, в провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра. Той е съставен от 99 трислойни прозрачни стъклени панела, които съединяват каньона на височина 300 метра. Наричат местността "Планините от "Аватар", защото там е заснет едноименният филм на Джеймс Камерън.

Мостът е проектиран от израелския архитект Хаим Дотан. Построяването му е струвало 3,4 милиона щатски долара.

стъклен мост
Thinkstockphotos

И още:

Вижте най-дългия стъклен мост в света (СНИМКИ)

Зловещият стъклен мост в Китай се напука (СНИМКИ)

Каминито дел Рей - най-опасната пешеходна пътека в света (ВИДЕО)

Вижте най-уникалните природни пейзажи от различни краища на света

Затвориха най-дългия стъклен мост в света, туристите му дошли в повече

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук