САЩ получиха карта, на която за първи път се появява името Америка
САЩ получиха карта, на която за първи път се появява името Америка / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел официално предаде на Съединените американски щати датираща отпреди 500 години карта, на която за първи път Америка е наречена със сегашното си име, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Според историци картата, създадена през 1507 година от родения в Германия духовник и картограф Мартин Валдзеемюлер, е първият известен документ, в който се използва името "Америка" за новооткритите тогава земи, наречени на италианския изследовател Америго Веспучи.

Меркел, която бе във Вашингтон за срещата на върха САЩ-ЕС, предаде картата на церемония в Библиотеката на Конгреса в присъствието на Стени Хойър, лидер на демократите в Камарата на представителите.

Единственото оцеляло копие на картата, която дълго време бе смятана за загубена, бе открито в началото на миналия век в семейния замък на германска благородническа фамилия, която я е притежавала, без да подозира за съществуването й, в продължение на 350 години.

Собственикът на картата принц Йоханес Валдбург-Волфег се съгласи през 2001 година да продаде документа за 10 милиона долара на Конгресната библиотека. Сделката бе сключена през 2003 година.