Роди се първото в света бебе от трансплантиран яйчник
Роди се първото в света бебе от трансплантиран яйчник / снимка: БГНЕС
В Лондонската болница "Портланд" се роди първото в света бебе от цялостно трансплантиране на яйчник. Щастливата майка Сузане (39) и бащата Щефан (40) решили да кръстят първата си рожба Мая – в чест на римската богиня на плодовитостта, съобщава вестник "Дейли телеграф", цитиран от БГНЕС.

Момиченцето Мая Шарлот Шаса Бътчер, чието трето име означава "ценна вода", се родило чрез Цезарово сечение с ръст от 50 см и тегло от 3.4 кг. "Направо съм на седмото небе от щастие", споделила майката, която е от Хамбург, но от 6 години живее в Лондон. "Страхотно е да бъда първата жена, родила чрез трансплантация на яйчник. Благодаря на докторите и на сестра си, които ми дадоха тази уникална възможност".

Генетично Мая е дъщеря на сестрата-близначка на Сузане – Доротея, чийто яйчник й бил присаден. Лекарите препоръчали операцията след като преждевременна менопауза сполетяла Сузане. Първоначалната цел на трансплантацията била да я лекуват от остеопорозата, настъпила вследствие на менопаузата. Но скоро след това тя започнала да има естествена овулация – за първи път в живота си. Когато преди осем месеца месечният й цикъл закъснял, тя помислила, че трансплантацията не е била успешна. Но след като си направила тест за бременност, наистина повярвала в чудото. "От този момент до раждането сякаш за мен започна едно приказно пътешествие", споделя майката пред "Дейли телеграф".