/ iStock/Getty Images
Астрономи успяха да разгадаят загадката на „червеното ветрило“, появило се преди повече от 1400 години в небето на Япония, съобщава сайтът SOKENDAI.

Според древните писания, червеният знак под формата на „опашка на фазан“ се е появил в небето на Страната на изгряващото слънце на 30 декември 620 година. Тогава явлението е било прието като лош знак.

Съвременните учени обаче смятат, че този феномен се дължи на северното сияние или на комета.Група японски изследователи решили да сравнят историческото описание на необичайното явление със съвременните познания за северното сияние. Те се натъкнали на информация за по-късни наблюдения на сиянието в Япония, в която то било описано като червено ветрило.

Учените направили карта на магнитното поле на Земята, каквото е било преди 1400 г. Тогава Япония е била разположена на около 33 градуса северна ширина, а не както сега на 25.„Опашката на фазана“ през 620 година се е простирала в небето на 10 градуса и се е намирала в зона, върху която вероятно е въздействала силна магнитна буря. Според данни от последните наблюдения, именно при такива условия северното сияние придобива форма на ветрило.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА