Работещите на смени са по-склонни към затлъстяване
Работещите на смени са по-склонни към затлъстяване / www.sxc.hu

Работата на смени води до затлъстяване, открили учените, които установили, че непопулярното работно време забавя метаболизма на тялото.

 

Учените открили, че работата през нощта и спането през деня нарушава естествения ритъм на тялото и забавя изгарянето на мазнините. Това води до увеличена опасност от затлъстяване, диабет и дори сърдечни заболявания, твърдят учените.

 

Изследователският екип от Харвардския медицински университет изследвал 10 доброволци, като ги накарал да работят в лаборатория при същото работно време, характерно за различните смени, за период от десет дни. Доброволците, сред които имало и пет жени, били изследвани за промени в сърдечния пулс и температурата на тялото, които водят до забавяне на метаболизма. Освен това те показали и промени в нивата на някои хормони, които били важни за изпитване на стрес или задоволство. Трима от доброволците, които нямали роднини с диабет, показали симптоми, подобни на хората, които са по-склонни да развият това заболяване.

 

Комбинацията от тези последици може да помогне да се обясни увеличеният риск от затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет при хората, които работят на смени, заключават авторите на изследването, цитирани от БГНЕС.