Ятрофа - новото растение за добив на екологично гориво
Ятрофа - новото растение за добив на екологично гориво / netinfo

Имиджът на биогоривото постепенно се разваля, тъй като когато хранителните съставки отиват в резервоара, те намаляват и в чиниите. Затова едно британско предприятие залага на неядливото растение ятрофа.

"Новото растение, чието значение вероятно ще нарастне, се казва дърво ятрофа и е пренебрегвано векове наред от хората. Моето предприятие Д1-Ойл залага бъдещето си на него. Ятрофа има малки плодове, съдържащи мазнини, които се чупят и изцеждат. Продуктът е биодизел", разказва Рон Оксбург, собственик на Д1-Ойл.

Но и в това растение има уловка. Понеже то е отровно и канцерогенно, още не са ясни последствията за човешкия организъм от прилагането му като горивна суровина. В тази област са необходими още експерименти. Затова се прогнозира, че в близките години биогоривата ще останат на основата на царевица, пшеница или рапица.

Ако се стремим да опазим околната среда, то най-добре е да караме по-малко кола и да не използваме за гориво растения, които се използват за храна. Въпреки това Оксбург е оптимист относно бъдещето на горивата.