Първият албум на Сюзън Бойл оглави чартовете в САЩ и Англия
Първият албум на Сюзън Бойл оглави чартовете в САЩ и Англия / cнимка: Reuters

Дебютният албум на британската сензация Сюзън Бойл направи рекорден пробив, след като успя да се изкачи директно до номер едно в класациите във Великобритания, съобщиха източници от музикалната индустрия, цитирани от АФП.

Бойл, която доби световна слава след появата си в британското ТВ шоуто "Великобритания откри талант" през април, е продала повече от 410 000 копия от албума си "I Dreamed A Dream".

Това са най-големите седмични продажби за дебютен албум в историята на музикалните класации във Великобритания. "I Dreamed A Dream" успя да надмине по продажби заедно останалите пет албума във върха на класацията, включително тези на бойгрупата JLS, Black Eyed Peas и Queen, докато нейната версия на класиката на Rolling Stones - "Wild Horses", влезе в класацията на синглите на девето място. 48-годишната Бойл се очаква да бъде хит и в американските класации, "където вече надминава по продажби Риана, Лейди Гага и 50 Cent", според нейния говорител.

Седмица по-късно Сюзън Бойл оглави и американската класация с дебютния си албум, поставяйки рекорд за 2009 г. с 701 000 продадени копия, сочат данни на компанията Nielsen Soundscan, цитирани от АФП. Според Billboard, само един албум в историята на SoundScan е имал по-големи продажби за дебютната си седмица от този на Бойл. От албума на американския рапър Снуп Дог "Doggystyle" са били продадени 803 000 копия първата седмица след пускането му на пазара през 1993 г.

Шотландката Сюзън Бойл разказа в интервюта пред британската преса по повод излизането на първия й албум, че в детството си е била подложена на побой и подигравки, предаде АФП.

Певицата сподели пред в. "Дейли Мирър", че заради леката си умствена изостаналост е имала трудно детство, което сега се опитва да компенсира. "Виждате човек, който беше бит с колан всеки ден", разказва Бойл пред британския таблоид "Сън". 48-годишната Бойл, която е безработна и неомъжена, е израснала в малко градче в Шотландия. Леката й умствена изостаналост се дължи на недостиг на кислород при раждането й. Звездата от телевизионното риалити шоу все още живее в скромната си къща в Блекбърн в Шотландия.