Пълнозърнестите храни предпазват сърцето
Пълнозърнестите храни предпазват сърцето / www.sxc.hu

Три порции пълнозърнести храни на ден предпазват сърцето, като намаляват кръвното налягане, установиха шотландски учени, цитирани от БГНЕС.

Сутрешната порция може да е също толкова ефективна, колкото вземането на лекарство. Учените от университета в Абърдийн изследвали 206 доброволци на възраст между 40 и 65 години. Някои от тях били с нормално тегло, други били пълни, а трети с наднормено тегло, физическата дейност, която извършвали, също варирала.

Участниците в изследването били помолени да добавят пълнозърнест хляб или овес в ежедневното си меню за три месеца, като за този период опасността да се разболеят от сърдечно заболяване намаляла. Учените открили, че дори хората на средна възраст, които изглеждат здрави, могат да почувстват положителния ефект от пълнозърнестите храни в краткосрочен план.

Изследователите достигнали до извода, че три порции пълнозърнести храни в ежедневната диета намаляват опасността от сърдечно заболяване с 15%, а риска от инсулти - с 25%. Овесената каша от години се смята за супер храна. Предишни изследвания показаха, че тя намалява холестерола, подобрява храносмилането, поддържа балансирани нивата на кръвната захар.